Амерички центар за контролу и превенцију болести: Ову храну не треба прати прије кухања

ГС
Foto: Илустрација

Знате ли да неке намирнице никако не бисте требали прати прије термичке обраде.

Како наводи Амерички центар за контролу и превенцију болести, прањем можете само упропастити намирницу.

Никада не перите сирово месо, пуретину, пилетину, јаја

Након што сте купили месо у дућану, прва вам је помисао да га морате опрати како би се ријешили могуће прљавштине. Ипак стручњаци савјетују да то не радите јер прањем тих намирница можете само бактерије оставити у судоперу, на радној површини које онда могу завршити на другој храни, попут салате или воћа и на крају могу узроковати заразу.

Недавно истраживање открило је како прање меса може само узроковати додатну контаминацију у кухињи што може узроковати болести узроковане храном.

- Не перите свјеже месо и месо од перади јер садрже бактерије које се могу задржавати на површини и тако се наћи и на намирницама на којима нису биле, а које ви можете појести, савјетују из Америчке агенције за сигурност хране.

Наглашавају и како је већина бактерија чврсто прилијепљена на месо, па их прањем можете само раширити по кухињи.

Опрана јаја подложна накупљању бактерија

Цонор О'Флyнн, водитељ компаније О Флyнн Медикал, појашњава како тим поступком можете бактерије, попут салмонеле, пренијети са површине у унутрашњост намирнице.

- Када перете јаја, природна баријера опне може бити угрожена и тако штетне бактерије могу ући у јаје, што се сматра одличном подлогом за множење бактерија – додаје Цонор О'Флyн.

Бактерије могу ући у јаје и ако их не кухате довољно дуго.

Из Америчке агенције за храну кажу да када кокош снесе јаје она имају природну заштитну опну која их штити од бактерија. Та опна се уништава када се перу ради продаје и замјењује се танким слојем јестивих уља која ће осигурати њихово трајање. Било какво додатно испирање јаја није добродошло.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана