Veliki proboj: Lijek od pet funti smanjuje smrtnost od virusa korona

GS
Veliki proboj: Lijek od pet funti smanjuje smrtnost od virusa korona

Prema mišljenju britanskih stručnjaka, liječenje niskim dozama steroida je ključni iskorak u borbi protiv kovida 19.

Ustanovljeno je da lijek deksametazon za trećinu smanjuje smrtnost kod pacijenata na respiratorima, dok kod pacijenata na kiseoniku smanjuje smrtnost za petinu. Lijek deksametazon dio je svjetskog eksperimentalnog testiranja postojećih terapija, da bi se vidjelo da li i one djeluju na virus kovid 19, prenosi BBC.

Da je lijek korišćen od početka epidemije, pri liječenju pacijenata bilo bi spaseno do 5.000 života, a sam lijek mogao bi da bude od ogromne pomoći u siromašnijim zemljama sa velikim brojem oboljelih.

Od 20 pacijenata sa virusom korona koji nisu primljeni u bolnicu 19 se oporavlja, a od onih u bolnici oporavlja se većina, od kojih je nekima ipak potreban respirator ili kiseonik, ali se vjeruje da je njima najvjerovatnije pomogao deksametazon, koji je korišćen za smanjenje upale u nizu drugih stanja, ali i za zaustavljanje negativnih posljedica imunog sistema preopterećenog borbom protiv virusa i u slučaju takozvane citokinske oluje, koja može da bude smrtonosna.

Prilikom istraživanja tima sa Oksforda oko 2.000 pacijenata u bolnici je dobilo deksametazon i njihovi rezultati su upoređivani sa oko 4.000 pacijenata koji nisu primali taj lek. Pacijentima na respiratorima rizik od smrti se smanjio sa 40 na 28 odsto, dok se pacijentima na kiseoniku rizik od smrti smanjio sa 25 na 20 odsto.

Lekari ističu i njegovu cijenu, budući da liječenje do 10 dana ovim lijekom košta oko pet funti po pacijentu, odnosno 35 za spasavanje života, a lek je dostupan širom svijeta.

(B92)

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana