Велики пробој: Лијек од пет фунти смањује смртност од вируса корона

ГС
Велики пробој: Лијек од пет фунти смањује смртност од вируса корона

Према мишљењу британских стручњака, лијечење ниским дозама стероида је кључни искорак у борби против ковида 19.

Установљено је да лијек дексаметазон за трећину смањује смртност код пацијената на респираторима, док код пацијената на кисеонику смањује смртност за петину. Лијек дексаметазон дио је свјетског експерименталног тестирања постојећих терапија, да би се видјело да ли и оне дјелују на вирус ковид 19, преноси ББЦ.

Да је лијек коришћен од почетка епидемије, при лијечењу пацијената било би спасено до 5.000 живота, а сам лијек могао би да буде од огромне помоћи у сиромашнијим земљама са великим бројем обољелих.

Од 20 пацијената са вирусом корона који нису примљени у болницу 19 се опоравља, а од оних у болници опоравља се већина, од којих је некима ипак потребан респиратор или кисеоник, али се вјерује да је њима највјероватније помогао дексаметазон, који је коришћен за смањење упале у низу других стања, али и за заустављање негативних посљедица имуног система преоптерећеног борбом против вируса и у случају такозване цитокинске олује, која може да буде смртоносна.

Приликом истраживања тима са Оксфорда око 2.000 пацијената у болници је добило дексаметазон и њихови резултати су упоређивани са око 4.000 пацијената који нису примали тај лек. Пацијентима на респираторима ризик од смрти се смањио са 40 на 28 одсто, док се пацијентима на кисеонику ризик од смрти смањио са 25 на 20 одсто.

Лекари истичу и његову цијену, будући да лијечење до 10 дана овим лијеком кошта око пет фунти по пацијенту, односно 35 за спасавање живота, а лек је доступан широм свијета.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана