Ogroman meteor udario u Jupiter: Možda je ostavio ožiljak VIDEO

Agencije
Ogroman meteor udario u Jupiter: Možda je ostavio ožiljak VIDEO
Ogroman meteor udario u Jupiter: Možda je ostavio ožiljak VIDEO

Veliki broj astronoma amatera usmjerio je ovih dana teleskope prema nebu kako bi vidjeli Jupiter i njegove karakteristične pruge ili čak snimili Veliku crvenu pjegu, s obzirom na to da Jupiter ovih noći krasi nebo nad sjevernom hemisferom.

Ali jedan od njih uspio je da snimi prizor koji rijetko može da se zabilježi, eksploziju u gornjim slojevima atmosfere ove divovske planete. Udar meteora u Jupiter snimio je 7. avgusta Itan Čapel iz Teksasa i objavio ga na Tviteru.

“Snimao sam noćas Jupiter. Ovo jako podsjeća na bljesak prilikom udara”, napisao je on na Tviteru.

“Usmjerio sam teleskop prema nebu i gledao Perseide kada se to dogodilo, tako da nisam ni primetio bljesak”, rekao je Itan.

“Eksploziju sam uočio tek nakon obrade snimka u softveru Detect, koji je posebno dizajniran za pronalaženje takvih bleskova”, objasnio je.

Postoji mogućnost da je ovaj udar ostavio ožiljak na Jupiteru koji će kasnije moći da se analizira drugim instrumentima, piše “Science Alert”. Prema prvim izvještajima, radi se o premalom objektu za stvaranje dugotrajnijeg ožiljka, ali nikad se ne zna. Očigledno je meteor bio dovoljno veliki da se ovakav događaj snimi sa Zemlje.

Udari meteora vrlo visokog sjaja nisu tako rijedak slučaj na Jupiteru. Prilično su česti i na Zemlji, samo je naša planeta manje privlačna meta u gravitacionom smislu od Jupitera. pa se takvi događaji dešavaju rijeđe.

Prema studiji iz 1998. godine, vjerovatnost da će neki objekat udariti u Jupiter je između 2.000 i 8.000 puta veća od mogućnosti udara u Zemlju. Ali to ne znači da se tako nešto lako može uočiti, a mala je i vjerovatnoća da se zabeleži trenutak udara, odnosno eksplozije.

“Radi se o brzom događaju, sve traje nekoliko sekundi”, rekao je astronom Jonti Horner sa Univerziteta Južni Kvinslend u Australiji.

“Možda to ne biste ni primjetili da gledate kroz teleskop. Često takvi događaji prođu neopaženo, a polovina njih dogodi se na drugoj strani planete”, dodao je Horner.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana