Огроман метеор ударио у Јупитер: Можда је оставио ожиљак VIDEO

Агенције
Огроман метеор ударио у Јупитер: Можда је оставио ожиљак VIDEO

Велики број астронома аматера усмjерио је ових дана телескопе према небу како би видjели Јупитер и његове карактеристичне пруге или чак снимили Велику црвену пjегу, с обзиром на то да Јупитер ових ноћи краси небо над сjеверном хемисфером.

Али један од њих успио је да сними призор који ријетко може да се забиљежи, експлозију у горњим слојевима атмосфере ове дивовске планете. Удар метеора у Јупитер снимио је 7. августа Итан Чапел из Тексаса и објавио га на Твитеру.

“Снимао сам ноћас Јупитер. Ово јако подсјећа на бљесак приликом удара”, написао је он на Твитеру.

“Усмјерио сам телескоп према небу и гледао Персеиде када се то догодило, тако да нисам ни приметио бљесак”, рекао је Итан.

“Експлозију сам уочио тек након обраде снимка у софтверу Detect, који је посебно дизајниран за проналажење таквих блескова”, објаснио је.

Постоји могућност да је овај удар оставио ожиљак на Јупитеру који ће касније моћи да се анализира другим инструментима, пише “Science Alert”. Према првим извjештајима, ради се о премалом објекту за стварање дуготрајнијег ожиљка, али никад се не зна. Очигледно је метеор био довољно велики да се овакав догађај сними са Земље.

Удари метеора врло високог сјаја нису тако риједак случај на Јупитеру. Прилично су чести и на Земљи, само је наша планета мање привлачна мета у гравитационом смислу од Јупитера. па се такви догађаји дешавају ријеђе.

Према студији из 1998. године, вјероватност да ће неки објекат ударити у Јупитер је између 2.000 и 8.000 пута већа од могућности удара у Земљу. Али то не значи да се тако нешто лако може уочити, а мала је и вјероватноћа да се забележи тренутак удара, односно експлозије.

“Ради се о брзом догађају, све траје неколико секунди”, рекао је астроном Јонти Хорнер са Универзитета Јужни Квинсленд у Аустралији.

“Можда то не бисте ни примјетили да гледате кроз телескоп. Често такви догађаји прођу неопажено, а половина њих догоди се на другој страни планете”, додао је Хорнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана