Napravljen uređaj koji besplatno pretvara morsku vodu u pitku

GS
Foto: Printskrin

Naučnici prestižnog američkog univerziteta Massachusetts Institute of Technology (MIT) konstruisali su maleni uređaj veličine aktovke, težine 10-ak kilograma, koji morsku vodu pretvara u pitku jednostavnim pritiskom na dugme.

Kako tumače autori, uređaju za rad treba manje energije nego za punjenje mobilnog telefona, a može se pokretati baterijama ili malim, prenosnim solarnim panelima, koji se na internetu mogu kupiti za oko 50 američkih dolara.

Uređaj proizvodi pitku vodu koja nadilazi standarde kvaliteta koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prema kojima voda za piće mora sadržavati manje od 0.5 g soli po litri.

Koncentracije soli u morskoj vodi kreću se od 2.5 g do 45 grama po litri.

Uređaj odstranjuje i druge krute sastojke u vodi poput čestica mulja, bakterija, virusa i metala s oko 30 NTU (jedinica za zamućenost vode) na manje od 1 NTU. Na taj način dobija se kristalno čista voda čak i iz morske vode koja je zamućena talasima.

Tehnologija je upakovana u uređaj dimenzija 42 cm × 33.5 cm × 19 cm, koji je jednostavan za korištenje i pokreće se pritiskom na jednu tipku.

Za razliku od drugih prenosnih jedinica za desalinizaciju koje zahtijevaju da voda pod visokim pritiskom prolazi kroz filtere, ovaj uređaj koristi električnu energiju za uklanjanje čestica iz vode, što znači da ne zahtijeva zamjenu filtera i stalno održavanje.

Ove prednosti trebale bi omogućiti da se koristi u udaljenim područjima s ograničenim resursima vode, kao što su zajednice na malim ostrvima ili brodovima. Takođe se može koristiti za pomoć izbjeglicama koji bježe od prirodnih katastrofa ili vojnicima koji provode dugotrajne vojne operacije.

Prema podacima SZO, oko 785 miliona ljudi na svijetu ima problema s pristupom pitkoj vodi, a s klimatskim promjenama problem će vjerovatno postajati sve veći.

Tim je takođe razvio aplikaciju za pametne telefone, koja može bežično kontrolisati uređaj i u stvarnom vremenu predstavljati podatke o potrošnji energije i salinitetu vode, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana