Направљен уређај који бесплатно претвара морску воду у питку

ГС
Foto: Принтскрин

Научници престижног америчког универзитета Massachusetts Institute of Technology (MIT) конструисали су малени уређај величине актовке, тежине 10-ак килограма, који морску воду претвара у питку једноставним притиском на дугме.

Како тумаче аутори, уређају за рад треба мање енергије него за пуњење мобилног телефона, а може се покретати батеријама или малим, преносним соларним панелима, који се на интернету могу купити за око 50 америчких долара.

Уређај производи питку воду која надилази стандарде квалитета које је прописала Свјетска здравствена организација (СЗО), према којима вода за пиће мора садржавати мање од 0.5 г соли по литри.

Концентрације соли у морској води крећу се од 2.5 г до 45 грама по литри.

Уређај одстрањује и друге круте састојке у води попут честица муља, бактерија, вируса и метала с око 30 НТУ (јединица за замућеност воде) на мање од 1 НТУ. На тај начин добија се кристално чиста вода чак и из морске воде која је замућена таласима.

Технологија је упакована у уређај димензија 42 цм × 33.5 цм × 19 цм, који је једноставан за кориштење и покреће се притиском на једну типку.

За разлику од других преносних јединица за десалинизацију које захтијевају да вода под високим притиском пролази кроз филтере, овај уређај користи електричну енергију за уклањање честица из воде, што значи да не захтијева замјену филтера и стално одржавање.

Ове предности требале би омогућити да се користи у удаљеним подручјима с ограниченим ресурсима воде, као што су заједнице на малим острвима или бродовима. Такође се може користити за помоћ избјеглицама који бјеже од природних катастрофа или војницима који проводе дуготрајне војне операције.

Према подацима СЗО, око 785 милиона људи на свијету има проблема с приступом питкој води, а с климатским промјенама проблем ће вјероватно постајати све већи.

Тим је такође развио апликацију за паметне телефоне, која може бежично контролисати уређај и у стварном времену представљати податке о потрошњи енергије и салинитету воде, преноси Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана