Misteriozne rupe otkrivene oko Stounhendža: Starije od monolita, ima ih mnogo, ali arheologe zanima nešto drugo

B92
Foto: AFP

Stounhendž se nedjeljama intenzivno proučava, a nakon što je ustanovljeno kako su ga sagradili doseljenici koji su vukli svoj kamenjar preko pola Britanije, arheolozi su otkrili nove misterije najpoznatijeg megalitskog spomenika.

Misteriozne jame starije od megalitskog spomenika

Arheološka 'biopsija' okolnog krajolika otkrila je skrivenu mrežu velikih jama koje okružuju kamenu konstrukciju. Studija je prvo opsežno istraživanje elektromagnetske indukcije u regiji i pomogla je arheolozima da otkriju stotine velikih jama, od kojih je svaka široka više od 2,4 metra. Neke od njih su sigurno napravili ljudi prije više hiljada godina.

Za šta su korišene tako velike jame nije poznato, ali s obzirom na nedostatak "utilitarnih funkcija" povezanih s rupama, odnosno da gotovo sigurno nisu imale nikakvu praktičnu funkciju, istraživači sumnjaju da su na neki način povezane sa "dugotrajnim ceremonijalnim strukturiranjem" Stounhendža.

Posebno mjesto za lovce-sakupljače

Druge drevne jame, otkrivene u blizini parkinga starog centra za posjtioce Stounhendža, datiraju iz 8000 godina prije nove ere i povezane su sa totemskim stubovima, rekvizitima za lov na aurohove (vrsta izumrle stoke) i promatranjem Mjeseca. Sam Stounhendž izgrađen je prije otprilike 5000 godina, prenosi Sajns Alert.

-Kombinivanjem novih tehnika geofizičkog istraživanja s jezgrom i iskopavanjem u tački, tim je otkrio neke od najranijih dokaza ljudske aktivnosti koji su još iskopali u krajoliku Stounhendža, kaže arheolog Nik Snejšel.

-Otkriće najveće poznate ranomezolitičke jame u sjeverozapadnoj Evropi pokazuje da je ovo bilo posebno mjesto za zajednice lovaca-sakupljača hiljadama godina prije nego što je podignuto prvo kamenje, dodao je on.

Naslage praistorijskih jama uobičajene su arheološke strukture u Ujedinjenom Kraljevstvu i sjeverozapadnoj Evropi, ali obično nisu šire ili dublje od jednog metra. Ovalne jame širine veće od 2,4 metra vrlo su rijetke, ali oko Stounhendža, čini se da su neobično česte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana