Мистериозне рупе откривене око Стоунхенџа: Старије од монолита, има их много, али археологе занима нешто друго

B92
Foto: AFP

Стоунхенџ се недјељама интензивно проучава, а након што је установљено како су га саградили досељеници који су вукли свој камењар преко пола Британије, археолози су открили нове мистерије најпознатијег мегалитског споменика.

Мистериозне јаме старије од мегалитског споменика

Археолошка 'биопсија' околног крајолика открила је скривену мрежу великих јама које окружују камену конструкцију. Студија је прво опсежно истраживање електромагнетске индукције у регији и помогла је археолозима да открију стотине великих јама, од којих је свака широка више од 2,4 метра. Неке од њих су сигурно направили људи прије више хиљада година.

За шта су коришене тако велике јаме није познато, али с обзиром на недостатак "утилитарних функција" повезаних с рупама, односно да готово сигурно нису имале никакву практичну функцију, истраживачи сумњају да су на неки начин повезане са "дуготрајним церемонијалним структурирањем" Стоунхенџа.

Посебно мјесто за ловце-сакупљаче

Друге древне јаме, откривене у близини паркинга старог центра за посјтиоце Стоунхенџа, датирају из 8000 година прије нове ере и повезане су са тотемским стубовима, реквизитима за лов на аурохове (врста изумрле стоке) и проматрањем Мјесеца. Сам Стоунхенџ изграђен је прије отприлике 5000 година, преноси Сајнс Алерт.

-Комбинивањем нових техника геофизичког истраживања с језгром и ископавањем у тачки, тим је открио неке од најранијих доказа људске активности који су још ископали у крајолику Стоунхенџа, каже археолог Ник Снејшел.

-Откриће највеће познате раномезолитичке јаме у сјеверозападној Европи показује да је ово било посебно мјесто за заједнице ловаца-сакупљача хиљадама година прије него што је подигнуто прво камење, додао је он.

Наслаге праисторијских јама уобичајене су археолошке структуре у Уједињеном Краљевству и сјеверозападној Европи, али обично нису шире или дубље од једног метра. Овалне јаме ширине веће од 2,4 метра врло су ријетке, али око Стоунхенџа, чини се да су необично честе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана