Mask: Kina će inicirati propise o vještačkoj inteligenciji

Tanjug
Mask: Kina će inicirati propise o vještačkoj inteligenciji

VAŠINGTON - Kineska vlada će nastojati da inicira donošenje propisa o vještačkoj inteligenciji u svojoj zemlji, izjavio je danas izvršni direktor Tesle Ilon Mask poslije nedavnog sastanka sa zvaničnicima te zemlje.

-Treba napomenuti da sam na svom nedavnom putovanju u Kinu razgovarao sa tamošnjim visokim zvaničnicima. Mislim da smo imali neke vrlo produktivne diskusije o rizicima vještačke inteligencije i o potrebi za nekom vrstom nadzora i regulative - istakao je Mask tokom razgovora sa Robertom Kenedijem Džuniorom, objavljenom na Tviter spejsu.

Kako prenosi Rojters, Mask je u četvrtak završio dvodnevnu posjetu Kini, tokom koje se susreo sa visokim vladinim zvaničnicima, među kojima su ministri spoljnih poslova, trgovine i industrije.

Kineski regulator za sajber prostor predstavio je u aprilu nacrt mjera za upravljanje uslugama generativne vještačke inteligencije, zahtijevajući da firme dostave bezbjednosne procjene prije nego što objave svoje ponude javnosti.

Kineska administracija za sajber prostor (CAC) saopštila je da Kina podržava inovacije i primjenu vještačke inteligencije i podstiče

korišćenje bezbjednog i pouzdanog softvera, alata i baza podataka, ali

sadržaj koji generiše vještačka inteligencija (AI) mora da bude u skladu sa osnovnim socijalističkim vrijednostima zemlje.

Provajderi će biti odgovorni za legitimnost podataka koji se koriste za obuku generativnih AI proizvoda i neophodno je preduzeti mjere da bi se sprečila diskriminacija pri projektovanju algoritama i podataka, dodaje se u saopštenju CAC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana