Маск: Кина ће иницирати прописе о вjештачкој интелигенцији

Танјуг
Маск: Кина ће иницирати прописе о вjештачкој интелигенцији

ВАШИНГТОН - Кинеска влада ће настојати да иницира доношење прописа о вjештачкој интелигенцији у својој земљи, изјавио је данас извршни директор Тесле Илон Маск послijе недавног састанка са званичницима те земље.

-Треба напоменути да сам на свом недавном путовању у Кину разговарао са тамошњим високим званичницима. Мислим да смо имали неке врло продуктивне дискусије о ризицима вjештачке интелигенције и о потреби за неком врстом надзора и регулативе - истакао је Маск током разговора са Робертом Кенедијем Џуниором, објављеном на Твитер спејсу.

Како преноси Ројтерс, Маск је у четвртак завршио дводневну посjету Кини, током које се сусрео са високим владиним званичницима, међу којима су министри спољних послова, трговине и индустрије.

Кинески регулатор за сајбер простор представио је у априлу нацрт мjера за управљање услугама генеративне вjештачке интелигенције, захтijевајући да фирме доставе безбjедносне процjене прије него што објаве своје понуде јавности.

Кинеска администрација за сајбер простор (ЦАЦ) саопштила је да Кина подржава иновације и примјену вјештачке интелигенције и подстиче

коришћење безбједног и поузданог софтвера, алата и база података, али

садржај који генерише вјештачка интелигенција (АИ) мора да буде у складу са основним социјалистичким вриједностима земље.

Провајдери ће бити одговорни за легитимност података који се користе за обуку генеративних АИ производа и неопходно је предузети мјере да би се спречила дискриминација при пројектовању алгоритама и података, додаје се у саопштењу ЦАЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана