Kineska višenamjenska svemirska letjelica se vratila iz orbite

GS
Kineska višenamjenska svemirska letjelica se vratila iz orbite

Eksperimentalna, višenamjenska svemirska letjelica koju je Kina lansirala u orbitu prije dva dana uspješno se vratila na svoju lokaciju i time označila mogući početak jeftinijih letova u svemir.

Rojters piše da je misija držana ispod radara, a državni mediji tek trebaju objaviti fotografije ili snimke polijetanja i slijetanja svemirske letjelice. Još ne postoje detalji o tehnologiji koja je testirana.

Kineske društvene mreže obiluju nagađanjima po pitanju svemirske letjelice koji su neki komentatori uporedili s američkom letjelicom X-37B, autonomnim svemirskim avionom kojeg je izradio Boing i koji može ostati u orbiti dugo vremena prije nego što samostalno poleti nazad prema Zemlji.

Prije tri godine, Kina je rekla da će lansirati svemirsku letjelicu 2020. godine koja može letjeti kao avion i koja će se moći ponovo koristiti i tako povećati učestalost letenja i smanjiti troškove misije.

Nije poznato je li eksperimentalna svemirska letjelica koju je lansirala Kina imala fiksirana krila kao američki Spejs Šatla je slična letjelici X-375, to znači da je velika kao petina Spejs Šatla, prenosi Klix.ba.

Kinesku letjelicu u petak je u orbitu poslala raketa Dugi marš 2F iz porodice raketa koja je transportirala svemirsku letjelicu Šenzou na misije u orbitu s posadom i bez posade.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana