Кинеска вишенамјенска свемирска летјелица се вратила из орбите

ГС
Кинеска вишенамјенска свемирска летјелица се вратила из орбите

Експериментална, вишенамјенска свемирска летјелица коју је Кина лансирала у орбиту прије два дана успјешно се вратила на своју локацију и тиме означила могући почетак јефтинијих летова у свемир.

Ројтерс пише да је мисија држана испод радара, а државни медији тек требају објавити фотографије или снимке полијетања и слијетања свемирске летјелице. Још не постоје детаљи о технологији која је тестирана.

Кинеске друштвене мреже обилују нагађањима по питању свемирске летјелице који су неки коментатори упоредили с америчком летјелицом X-37Б, аутономним свемирским авионом којег је израдио Боинг и који може остати у орбити дуго времена прије него што самостално полети назад према Земљи.

Прије три године, Кина је рекла да ће лансирати свемирску летјелицу 2020. године која може летјети као авион и која ће се моћи поново користити и тако повећати учесталост летења и смањити трошкове мисије.

Није познато је ли експериментална свемирска летјелица коју је лансирала Кина имала фиксирана крила као амерички Спејс Шатла је слична летјелици X-375, то значи да је велика као петина Спејс Шатла, преноси Klix.ba.

Кинеску летјелицу у петак је у орбиту послала ракета Дуги марш 2Ф из породице ракета која је транспортирала свемирску летјелицу Шензоу на мисије у орбиту с посадом и без посаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана