Kina sljedeće godine otvara svemirsku stanicu, a 2023. šalje 12 astronauta

Srna
Kina sljedeće godine otvara svemirsku stanicu, a 2023. šalje 12 astronauta

Nakon nedavnog uspjeha koji predstavlja dolazak do Marsa, kineska svemirska agencija je najavila novi ambiciozan cilj, 11 misija i slanje astronauta u svemir u naredne dvije godine.

Jang Livei, prvi kineski astronaut i aktuelni član CPPCC nacionalnog komiteta političke konsultativne konferencije, ove vijesti je saopštio u subotu te je objasnio gusti raspored letova u svemir planovima za brzu izgradnju nove kineske orbitalne stanice.

Nadolazeće misije podrazumijevaju lansiranje glavnog modula svemirske stanice u orbitu. Laboratorij za eksperimente, letilica s posadom te potom 12 astronauta stižu nešto kasnije. Cilj Pekinga je da 2022. godine predstavi svoju prvu stalnu svemirsku stanicu.

Jang je ohrabrio mlade Kineze da se pridruže kineskom svemirskom programu koji se ubrzano širi, a koji je u oktobru završio treću kampanju regrutovanja astronauta. U program treninga astronauta je ušlo 17 muškaraca i jedna žena.

Za posljednji program su se mogli prijaviti i civili za razliku od dva prethodna kada je to bilo moguće samo za pripadnike vojske.

Kina je u prethodnih nekoliko godina napravila velike korake naprijed u istraživanju svemira, a među njima je Tianven-1 misija koja podrazumijeva putovanje u orbitu marsa. Letilica je nedavno počela slati fotografije i snimke Crvene planete.
 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana