Kина сљедеће године отвара свемирску станицу, а 2023. шаље 12 астронаута

Срна
Kина сљедеће године отвара свемирску станицу, а 2023. шаље 12 астронаута

Након недавног успјеха који представља долазак до Марса, кинеска свемирска агенција је најавила нови амбициозан циљ, 11 мисија и слање астронаута у свемир у наредне двије године.

Јанг Ливеи, први кинески астронаут и актуелни члан ЦППЦЦ националног комитета политичке консултативне конференције, ове вијести је саопштио у суботу те је објаснио густи распоред летова у свемир плановима за брзу изградњу нове кинеске орбиталне станице.

Надолазеће мисије подразумијевају лансирање главног модула свемирске станице у орбиту. Лабораториј за експерименте, летилица с посадом те потом 12 астронаута стижу нешто касније. Циљ Пекинга је да 2022. године представи своју прву сталну свемирску станицу.

Јанг је охрабрио младе Кинезе да се придруже кинеском свемирском програму који се убрзано шири, а који је у октобру завршио трећу кампању регрутовања астронаута. У програм тренинга астронаута је ушло 17 мушкараца и једна жена.

За посљедњи програм су се могли пријавити и цивили за разлику од два претходна када је то било могуће само за припаднике војске.

Кина је у претходних неколико година направила велике кораке напријед у истраживању свемира, а међу њима је Тианвен-1 мисија која подразумијева путовање у орбиту марса. Летилица је недавно почела слати фотографије и снимке Црвене планете.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана