Haker tvrdi da ima "potpunu kontrolu" nad više od 25 Teslinih automobila

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Devetnaestogodišnji haker i specijalist za IT sigurnost David Kolombo tvrdi da ima kontrolu nad više od 25 Teslinih električnih atuomobila.

 Kolombo je mladić iz Njemačke koji želi da osnuje  vlastitu kompaniju za kybersigurnost kako bi pokušao promijeniti svijet. On tvrdi da je pronašao slabu tačku koja mu je omogućila potpunu kontrolu nad Teslinim automobilima iz 13 različitih zemalja. U svom tvitu na Twitteru je otkrio da je koristio API ključeve i softver treće strane kako bi dobio pristup vozilima, ali to nije uradio kroz "slabost" u Teslinoj softverskoj infrastrukturi.

Objasio je da su zapravo za njegov uspjeh krivi vlasnici automobila, a ne kompanija Tesla.Takođe, Kolombo je objasnio da nema kontrolu nad upravljanjem i ubrzavanjem, ali kontrola koju posjeduje je i dalje predstavlja opasnu situaciju."Što se tiče onoga što sada mogu raditi, to uključuje deaktivaciju Sentri Moda, otvaranje vrata i prozora te aktiviranje Kejles Drivinga. Mogu dobiti i tačnu lokaciju vozila, provjeriti da li je vozač u automobilu i slično.

Lista je prilično duga, smatram da se radi o opasnoj situaciji. Ako neko može pojačati zvuk muzike u vašem automobilu, otvoriti prozore i vrata dok ste na autoputu pa čak i paliti svjetla konstatno, to može imati štetan utjecaj", rekao je Kolombo.On je potvrdio da ga je kompanija Tesla već kontaktirala te da istražuje slučaj. David ističe da nikad nije imao loše namjere te da njegovi postovi to potvrđuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana