Хакер тврди да има "потпуну контролу" над више од 25 Теслиних аутомобила

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Деветнаестогодишњи хакер и специјалист за ИТ сигурност Давид Коломбо тврди да има контролу над више од 25 Теслиних електричних атуомобила.

 Коломбо је младић из Њемачке који жели да оснује  властиту компанију за кyберсигурност како би покушао промијенити свијет. Он тврди да је пронашао слабу тачку која му је омогућила потпуну контролу над Теслиним аутомобилима из 13 различитих земаља. У свом твиту на Тwиттеру је открио да је користио АПИ кључеве и софтвер треће стране како би добио приступ возилима, али то није урадио кроз "слабост" у Теслиној софтверској инфраструктури.

Објасио је да су заправо за његов успјех криви власници аутомобила, а не компанија Тесла.Такође, Коломбо је објаснио да нема контролу над управљањем и убрзавањем, али контрола коју посједује је и даље представља опасну ситуацију."Што се тиче онога што сада могу радити, то укључује деактивацију Сентри Мода, отварање врата и прозора те активирање Кејлес Дривинга. Могу добити и тачну локацију возила, провјерити да ли је возач у аутомобилу и слично.

Листа је прилично дуга, сматрам да се ради о опасној ситуацији. Ако неко може појачати звук музике у вашем аутомобилу, отворити прозоре и врата док сте на аутопуту па чак и палити свјетла констатно, то може имати штетан утјецај", рекао је Коломбо.Он је потврдио да га је компанија Тесла већ контактирала те да истражује случај. Давид истиче да никад није имао лоше намјере те да његови постови то потврђују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана