Današnjim robotima nedostaju osjećanja

Milanka Mitrić
Današnjim robotima nedostaju osjećanja

Roboti sa osjećanjima mogli bi da razviju sposobnosti razmišljanja, smatraju naučnici, koji navode i to da bi po uopštenom biološkom principu homeostaze oni mogli da postanu pametniji.

Osvrćući se na robote predstavljene u kinematografiji, koji su često prikazivani i kao tvorevine koje uspiju da postanu samosvjesne, roboti u stvarnosti su daleko od naučne fantastike. 

Naučnici Kingson Men i Antonio Damasio smatraju da današnjim robotima nedostaje osjećajnosti, i da postoji način da se to promijeni, tako što bi se napravio robot koji može da osjeća opasnosti sopstvenog postojanja.

Nakon toga, mogla bi da se razviju osjećanja koja bi bila vodilja ponašanju potrebnom da robot sačuva svoj opstanak. 

- Nisu dizajnirani da prikažu unutrašnje stanje sopstvenih procesa, na način koji bi im dopustio da iskuse to na mentalnom nivou - saglasni su naučnici. 

Men i Damasio predlažu stvaranje robota koji bi imali vještači ekvivalent osjećanjima.

To bi značilo stvaranje robota koji bi mogli da posmatraju osnovne procese, poput svjesnosti o tome da je za opstanak nužno samoodržanje.

Takve sposobnosti ne samo da bi motivisale nagon za samoodržanjem kod mašina, nego bi inspirisale vještačku inteligenciju da podrobnije imitira stvarnost.

Tipične mašine stvorene su da bi izvele određene poslove, poput otkrivanja bolesti, voženja automobila i slično.

Inteligencija stvorena vještačkim putem daleko je od ljudske inteligencije, koja može da se nosi sa svim mogućim situacijama sa kojima se nije ranije susretala. 

Prema mišljenju Mena i Damasija osjećanja su ključni sastojak. Osjećanja se uzdižu iz potrebe za preživljavanjem.

Kada ljudi robota drže u odgovarajućim uslovima za mašinu, robot ne zna šta znači susret sa borbom za samopreživljavanjem.

Osjećanja motivišu živuće stvari da traže optimalne uslove za preživljavanje. 

Ova dvojica naučnika smatraju da bi roboti, koje bi trebalo dizajnirati, morali da budu stvoreni tako da razumiju sopstveno stanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana