Astronautima curi i vazduh i vrijeme

GS
Astronautima curi i vazduh i vrijeme

Sa Zemlje umiruju, ali se na 400 kilometara od naše planete odvija drama - posada Međunarodne svemirske stanice ne uspijeva da pronađe rupu kroz koju curi vazduh.

U ruskom dijelu Međunarodne svemirske stanice (MSS) kosmonauti u velikom cajtnotu traže pukotinu. Rezerve kiseonika se smanjuju, a još nije jasno gdje on curi, javlja agencija Tas posle razgovora centrale u Moskvi sa posadom svemirske stanice.

Kosmonaut Sergej Rižikov im je poručio da vazduh izlazi kod prelaza ka modulu Zvezda, ali da posada još ne zna gde.

Pad pritiska je registrovan još početkom avgusta, ali sada vrijeme curi. U igri je mogućnost da se taj dio MSS kompletno zapečati kako se ne bi ugrozila cijela stanica. No to bi u velikoj mjeri ograničilo rad na MSS.

Nema opasnosti po ljude

U oktobru je posada pribjegla triku – pustili su kesicu sa čajem da levitira i da je usisa rupa kroz koju curi vazduh. Tako su zbilja našli pukotinu od 4,5 centimetara koju su zapušili. Nije bilo jasno kako je do nje došlo, ali je jasno da vazduh i dalje nekuda izlazi, prenosi Dojče vele.

Sergej Rižikov, ruski kosmonaut na MSS

Nije pomogao ni izlazak jednog kosmonauta do spoljne strane stanice. Ruska svemirska agencija Roskosmos sve vrijeme naglašava da ne postoji neposredna opasnost po posadu. "Sve je pod kontrolom", tvrdi Dimitrij Rogozin, šef Roskosmosa.

Za februar je planiran let teretne sonde Progres, koja treba da dopremi nove količine kiseonika na MSS. Ukoliko u međuvremenu postane gusto, američka NASA bi mogla da uskoči i pošalje bespilotnu letelicu sa kiseonikom.

Modulu prošao rok trajanja?

Međunarodna svemirska stanica stara je više od dvije decenije. Prije dve godine je otkrivena jedna rupa koja je izazvala kontroverze. U posljednje vreme astronauti muku muče sa snabdevanjem strujom i toaletom.

Na MSS se trenutno na 400 kilometara od Zemlje nalazi sedmoro ljudi: dvojica Rusa, četvorica Amerikanaca i jedan Japanac, prenosi B92.

U oktobru je kosmonaut sa najdužim stažom u svemiru Genadij Padalka u jednom intervjuu bio sasvim direktan: "Svi moduli ruskog dijela su potrošeni", rekao je on. Zapravo je oprema planirana da traje 15 godina i rok joj je odavno prošao, kaže Padalka.

Ni izlazak kosmonauta van stanice nije pomogao

MSS je jedina svemirska stanica – zapravo vještački satelit sa ljudskom posadom – koja uopšte postoji. Na njoj se u bestežinskom stanju vrše značajni eksperimenti iz raznih naučnih disciplina. 

MSS neprestano kruži orbitom tako da obiđe Zemlju za 92 minuta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana