Астронаутима цури и ваздух и вријеме

ГС
Астронаутима цури и ваздух и вријеме

Са Земље умирују, али се на 400 километара од наше планете одвија драма - посада Међународне свемирске станице не успијева да пронађе рупу кроз коју цури ваздух.

У руском дијелу Међународне свемирске станице (МСС) космонаути у великом цајтноту траже пукотину. Резерве кисеоника се смањују, а још није јасно гдје он цури, јавља агенција Тас после разговора централе у Москви са посадом свемирске станице.

Космонаут Сергеј Рижиков им је поручио да ваздух излази код прелаза ка модулу Звезда, али да посада још не зна где.

Пад притиска је регистрован још почетком августа, али сада вријеме цури. У игри је могућност да се тај дио МСС комплетно запечати како се не би угрозила цијела станица. Но то би у великој мјери ограничило рад на МСС.

Нема опасности по људе

У октобру је посада прибјегла трику – пустили су кесицу са чајем да левитира и да је усиса рупа кроз коју цури ваздух. Тако су збиља нашли пукотину од 4,5 центиметара коју су запушили. Није било јасно како је до ње дошло, али је јасно да ваздух и даље некуда излази, преноси Дојче веле.

Сергеј Рижиков, руски космонаут на МСС

Није помогао ни излазак једног космонаута до спољне стране станице. Руска свемирска агенција Роскосмос све вријеме наглашава да не постоји непосредна опасност по посаду. "Све је под контролом", тврди Димитриј Рогозин, шеф Роскосмоса.

За фебруар је планиран лет теретне сонде Прогрес, која треба да допреми нове количине кисеоника на МСС. Уколико у међувремену постане густо, америчка НАСА би могла да ускочи и пошаље беспилотну летелицу са кисеоником.

Модулу прошао рок трајања?

Међународна свемирска станица стара је више од двије деценије. Прије две године је откривена једна рупа која је изазвала контроверзе. У посљедње време астронаути муку муче са снабдевањем струјом и тоалетом.

На МСС се тренутно на 400 километара од Земље налази седморо људи: двојица Руса, четворица Американаца и један Јапанац, преноси B92.

У октобру је космонаут са најдужим стажом у свемиру Генадиј Падалка у једном интервјуу био сасвим директан: "Сви модули руског дијела су потрошени", рекао је он. Заправо је опрема планирана да траје 15 година и рок јој је одавно прошао, каже Падалка.

Ни излазак космонаута ван станице није помогао

МСС је једина свемирска станица – заправо вјештачки сателит са људском посадом – која уопште постоји. На њој се у бестежинском стању врше значајни експерименти из разних научних дисциплина. 

МСС непрестано кружи орбитом тако да обиђе Земљу за 92 минута.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана