UEFA ne prašta, Siti izbačen na dvije sezone iz Lige šampiona

B92
UEFA ne prašta, Siti izbačen na dvije sezone iz Lige šampiona

UEFA je donijela odluku da Mančester siti neće moći da se takmiči u naredne dvije godine u evropskim klupskim takmičenjima.

U Nionu je takođe odlučeno da se klub kazno novčano i to sa 30 miliona evra zbog kršenja Pravilnika o finansijskom fer-pleju.

Oštrina kazne samo potvrđuje koliko u UEFA ozbiljno shvataju pravilo koje su ustanovili 2011. godine i koje je klub sa “Etihada” ranije već krhšio.

Finansijsko kontrolno tijelo UEFA pronašlo je nepravilnosti u poslavanju šampiona Engleske i to prije svega kroz “naduvana” sponzorstva.

Njemački magazin “Špigel” je objavio niz dokumenata prošle godine u kojima se pokazuje da je Siti pokušao da sakrije stvarne izvore prihoda.

Klub ima pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu sa sjedištem u Lozani.

Nedugo po objavljivanju odluke oglasio se saopštenjem i klub sa “Etihada”.

“Razočarani smo i iznenađeni. Klub je oduvijek anticipirao jasnu potrebu da se istraži nezavisno tijelo i zatražili smo da se razmotre nepobitni dokazi koji idu u prilog našoj poziciji.

U decembru 2018. glavni istražitelj UEFA je javno predložio sankciju koju je namjeravao da izrekne Mančester sitiju prije nego što je bilo kakva istraga i počela.

Poslije neuspješnog i traljavog procesa UEFA koji je on lično nadgledao znalo se da nema nikakve sumnje kakvu će mjeru donijeti. Klub se i formalno žalio disciplinskom tijelu UEFA, kroz žalbu koja je potvrđena i presudom Suda za sportsku arbitražu.

Jednostavno rečeno, ovo je slučaj koji je inicirala UEFA, koji je vodila UEFA i koji je presuđen od strane UEFA. Sa ovim procesom predrasuda koji je sada završen, klub će tražiti nepristrasnu presudu i najranije što je moguće pokrenuće postupak pred Sudom za sportsku arbitražu”, stoji u saopštenju “Građana”.

Klub je trenutno u osmini finala Lige šampiona i kazna se ne odnosu na ovu sezonu, tako da će početi da se primjenjuje od sezone 2020/21.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana