Đoković kreće po osmu titulu

Agencije
Đoković kreće po osmu titulu

MELBURN - Najbolji srpski teniser Novak Đoković kreće u pohod na osmu titulu na Australijen openu gdje je sada već daleke 2008. godine počeo da piše istoriju “bijelog sporta” kada je prvi put podigao pehar namijenjen prvaku.

Sedmostruki šampion na teren arene “Rod Lejver” izaći će oko 11 sati, a rival će mu biti Nijemac Jan-Lenard Štruf protiv kojeg je dobio oba meča u kojima su se sastajali, a posljednji put bilo je to na prošlogodišnjm Rolan Garosu. Dobru uvertiru za turnir u Melburnu Novak je napravio na ATP kupu kada je slavio u svih osam mečeva (šest u singlu, dva u dublu) dok ga i mnogo teniski eksperti smatraju za prvog favorita. Prvi grend slem sezone osvajač 16 grend slem titula započinje bez jednog člana stručnog štaba i više neće sarađivati sa analitičarom Kregom O'Šenesijem. Australijanac je u timu srpskog tenisera bio od 2017. godine, kada je sve pomalo iznenadila odluka da se on priključi timu u kojem su još bili Andre Agasi i Radek Štepanek. Pred početak takmičenja Đoković je bio suočen sa pitanjem o tome šta to nedostaje mladim igračima da bi, poput njega, Rodžera Federera i Rafaela Nadala konačno stigli do velikog pehara na jednom od “turnira četvorke”.

- Sve su bliži i bliži, to je očigledno. Medvedev je imao veliku borbu protiv Rafe na US openu prošle sezone. Cicipas je ovde igrao polufinale, Dominik Tim u dva finala na Rolan Garosu, Veoma su blizu i da kažemo slikovito, na set su od toga. Jednog dana, u bliskoj budućnosti, to može da se dogodi i to će se i dogoditi. Neizbežno je - smatra Đoković.

On se osvrnuo i na to šta im još nedostaje da bi naslijedili članove “velike trojke” svjetskog tenisa.

- Šta im nedostaje? Ne mnogo toga. Imaju moćne igre koje zahtevaju veliku veštinu, a oni ih imaju. Dali su mnogo toga od sebe kako na terenu tako i van njega. Mnogi od tih mladih tenisera rade naporno, veoma su profesionalni. Istovremeno, da bi se osvojio grend slem i da bi se igralo konstantno dobro i bilo u vrhu mnogo godina, potrebno je da igrač ima tu mentalnu i emotivnu zrelost i iskustvo, da razume svoje snage, da se bori sa svojim strahovima, da održi taj nivo duži period - kazao je Đoković.

On je uporedio te igrače sa sobom, Federerom i Nadalom.

- Rodžer, Rafa i ja zbog proteklih deset ili 15 godina dobro znamo šta je potrebno na mentalnom nivou u tim posebnim situacijama. To nam daje malu prednost. Ipak, sve nekako mora da ostane u ravnoteži. Kada kažem sve mislim na mentalno, fizičko i emotivno. Potom morate da imate sreću određenog dana i da se poklope zvezde da biste osvojili grend slem trofej. Definitivno su gladni uspeha, izazivaju nas, kucaju na naša vrata - zaključio je Đoković.

Ostali Srbi

Prije Đokovića na terene je trebalo da izađu i preostala tri srpska predstavnika, Filip Krajinović, Laslo Đere i Dušan Lajović. Krajinović je na terenu broj 12 igrao protiv kvalifikanta Francuza Kventina Halisa, a na terenu broj 15 sastali su se Đere i Japanac Nošihito Išioka, a poslije njih Lajović i Britanac Kajl Edmund. Nagradni fond iznosi 71 milion australijskih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana