Vanja Vasilić, kapiten košarkašica Orlova iz Banjaluke: Iskustvo iz WABA put ka tituli u BiH

Milan Zubović
Vanja Vasilić, kapiten košarkašica Orlova iz Banjaluke: Iskustvo iz WABA put ka tituli u BiH

BANjALUKA - Veliki emotivac van terena, a bespoštedni ratnik na terenu, riječi su kojima bi se najjednostavnije mogla opisati košarkašica Orlova Vanja Vasilić.

Za plejmejkera banjalučkog tima vezani su svi uspjesi ovog kolektiva posljednjih sezona u kojem je jedna od najboljih igračica koja svojom energijom pokreće ostale saigračice. Njena ekipa ove sezone prvi put se takmiči na dva fronta, Ligi BiH i WABA ligi, a njoj to nije nepoznanica jer je kao kadet i junior igrala na regionalnoj sceni u dresu Mladog Krajišnika. Ipak, sada je to na mnogo višem nivou nego prije nekoliko godina, ali generalno gledajući zadovoljna je ostvarenim do sada.

- Kao novajlijama najteže je bilo da se prilagodimo na dvije utakmice tokom sedmice i dugačka putovanja koja oduzimaju vrijeme za trening i odmor. Sada poslije nekoliko mjeseci djelimično smo se prilagodili mada je i dalje naporno. Znamo da od toga možemo imati samo koristi i vidljiv je napredak ekipe poslije susreta sa mnogo kvalitetnijim ekipama od nas. Istina je da i dalje gubimo, ali više nas niko ne dobija lagano jer smo se privikli na nov način igre pa je za očekivati da dođemo još do neke pobjede. Ujedno, stečeno iskustvo se vidi u Ligi BiH gdje bez nekih posebnih problema pobjeđujemo ostale timove te smo vratili žensku košarku u vrh BiH košarke tamo gdje joj je i mjesto - istakla je Vasilićeva za “Glas Srpske”.

Jedinu pobjedu do sada ostvarili su protiv Crvene zvezde na svom terenu dok veoma žale za jednim porazom takođe pred svojim navijačima.

- Bile smo presrećne kada smo dobile Zvezdu jer je svima poznato o kakvoj se ekipi radi, dok smo u narednom kolu poražene od Partizana iako smo bile ubijeđene da ga možemo dobiti. Taj poraz nam je jako teško pao jer bi za sve nas u klubu taj trijumf bio velika stvar. Ipak, nismo nezadovoljne i bićemo još bolje to je sigurno - rekla je Vasilićeva.

Veliku pomoć ima od trenera Dragane Svitlice koja sada obavlja dvostruku ulogu.

- Bilo nam je potrebno pojačanje jer igrački kadar teško podnosi igranje na dva fronta pa je Dragana odlučila da nam pomogne. Vidi se da nije zaboravila igrati tokom ovih nekoliko mjeseci koliko je bila s druge strane terena tako da nam baš mnogo znači. Pored toga, sjajan je pedagog i zna da radi sa mlađim, ali i onim starijim košarkašicama pa svima umije da pronađe pravu poziciju na terenu. Razumije košarku i od nje svako može mnogo da nauči i vjerujem da će biti veoma uspješan trener u nastavku karijere - istakla je Vasilićeva.

Prošle sezone Orlove je jedna pobjeda u finalu plej-ofa dijelila od titule šampiona BiH. Vodili su sa 2:1, a onda izgubili sa 2:3 u seriji. Vasilićeva je zbog povrede propustila odlučujući meč.

- Bile smo tako blizu, a tako daleko i teško smo preboljele poraz u finalu. Meni je bilo najteže jer sam povrijedila tetivu i list noge pa nisam mogla da igram zbog velikih bolova što je posebno mučno bilo za mene jer gledaš saigračice, a ne možeš da im pomogneš. Ipak, to je iza nas i sada smo spremne da napadnemo titulu i donesemo je u Banjaluku te da kao kapiten podignem šampionski pehar - naglasila je Vasilićeva koji privodi kraju studiranje na DIF-u.

Naredno iskušenje u WABA ligi imaće večeras od 17 časova na domaćem terenu protiv zagrebačke Trešnjevke.

Treneri

Pored Svitlice istakla je još dva trenera koja su imala veliki uticaj na njen razvoj.

- U rodnoj Bijeljini prvo sam počela da treniram karate na nagovor starijeg brata, a onda sa drugaricama sam krenula da se bavim košarkom. Prvi trener bio je Ilija Grkinić koji je mnogo volio svoj posao i usadio nam je ljubav prema košarci tako da sam ostala njome da se bavim. Poslije sam prešla u Mladi Krajišnik kod Zorana Mikeša koji je vrhunski trener. Toliko je posvećen radu i detaljima da mu ništa ne može promaći što se i vidi po titulama u Rumuniji, a od nas nekoliko stvorio je košarkašice - kazala je Vasilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana