Priznanje za Banjalučki maraton: Na talonu norma za Tokio

Dušan Repija
Priznanje za Banjalučki maraton: Na talonu norma za Tokio

Banjaluka - Drugi banjalučki maraton biće održan 29. septembra, ali su organizatori odlučili da umjesto noćnog ovaj put bude dnevni, pa će trkači koji odluče da istrče 42 kilometra i 195 metara krenuti tačno u podne sa Trga Krajine.

Međutim, to nije jedina novost u odnosu na premijerno izdanje. Naime, Asocijacija za sport, koja je organizator ovog događaja, dobila je sertifikat za stazu od Međunarodne atletske federacije (IAAF), tako da će trkači u Banjaluci imati priliku da ostvare normu za Olimpijske igre 2020. godine. Ona za muškarce iznosi 2:11:30 časova, dok je za žene 2:29.30 časova.

- Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo dobili neophodan sertifikat i da smo jedan od zvaničnih maratona na kojem se može ostvariti norma za Olimpijske igre. To, naravno, daje dodatni takmičarski značaj ovom događaju koji smo osmislili da bude zabava za cijelu porodicu, građane Banjaluke, ali i sve goste. I ove godine ćemo organizovati polumaratonsku trku, štafetni polumaraton, ali i trku zadovoljstva koja je po običaju najmasovnija - rekao je direktor Asocijacije za sport Vladimir Kuvalja.

Premijerno izdanje najteže atletske discipline u najvećem gradu Srpske izazvalo je prilično interesovanje maratonaca iz BiH i regiona, jer se njih šezdesetak pojavilo na startu.

- Poslije konsultacija sa učesnicima odlučili smo da ove godine maraton bude u dnevnom terminu. Imali smo u vidu da noći krajem septembra umiju biti i prilično hladne, pa će dnevna varijanta sigurno biti pogodnija za trkače. Već sada imamo 40 prijavljenih maratonaca, pa vjerujem da ćemo nadmašiti prošlogodišnji broj učesnika - rekao je Kuvalja.

Prošlogodišnji pobjednik je Davor Vidović koji je ulice najužeg jezgra Banjaluke savladao za 2:55.00 časova. Staza je ove godine još ravnija i povoljnija za postizanje boljeg rezultata, a s obzirom na to da je na talonu i norma za Olimpijske igre, očekuje se i jača konkurencija.

Popust do 1. septembra

Svi koji se do 1. septembra prijave za učešće mogu to da urade po cijeni od 30 maraka, a startni paket uključuje čip, startni broj, okrepljenje tokom trke, funkcionalnu majicu za trčanje i medalju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana