Olimpijka iz Trebinja bez trenera u Londonu

Čedomil Mucović
Olimpijka iz Trebinja bez trenera u Londonu

Trebinje - Olimpijski komitet BiH donio je odluku da mladu plivačicu trebinjskog Leotara Ivanu Ninković na Olimpijske igre pošalje bez njenog trenera Veljka Piljevića. Tako će šesnaestogodišnja Ninkovića biti jedini od šest sportista iz BiH u Londonu a da njen trener neće biti uz nju.

- Ivana se nalazi na pripremama u Novom Sadu, očekuje je državno prvenstvo u Banjaluci i želimo da se posveti svojim obavezama u plivanju. Neću ništa da komentarišem jer želim da zaštitim dijete od stvari koje nemaju veze sa sportom - rekao je Ivanin otac  Rade Ninković

Na osnovu odluke IO OK BiH da na OI sa plivačima putuje samo jedan trener, Plivački Savez BiH je donio odluku da trener plivača bude Muhamed Smajlefendić.

U PK Leotar ističu da je Smajlefendić kao vođa puta reprezentacije BiH u plivanju na svjetskom prvenstvu u Šangaju 2011. godine maloljetnu Ivanu, koja je tada imala 15 i po godina, ostavio samu na takmičenju i vratio se u BiH, a Ivana se morala vratiti iz Šangaja pod pratnjom ljudi iz Plivačkog saveza Srbije.

Leotar je i PS BiH su uputili su protestne dopise OK BiH ali su u OK rekli da ništa ne mogu da urade i da nema novca. 

- Smajlefendić je trener Ensara Hajdara, koji nema bolji rezultat od Ivane, oboje imaju po 810 FINA bodova, a u ostalim disciplinama Ivana ima bolje rezultate, tako da nije u pitanju sportski kriterijum. Svaki kandidat za OI u plivanju ima svog trenera. Iluzorno bi bilo i da sam samo ja išao, jer ni ja ne poznajem Ensara kao što ga poznaje njegov trener. Tako da je po meni OK BiH glavni krivac za ovu situaciju - kaže trener Ivane Ninković, Veljko Piljević.

On kaže da je Plivački savez BiH zvaničnim dopisom tražio da u London idu oba trenera, međutim, OK BiH je to odbio pod izgovorom da nema novca.

- Mi smo željeli da obavijestimo javnost o tome kako funkcioniše bh. sport. Zbog svega toga za Ivanu će biti zaduženi neko iz ekspedicije BiH na OI ili selektor džudista Brano Crnogorac. Uz dužno poštovanje prema tim ljudima i onim što rade, oni ne mogu da pomognu Ivani u njenim treninzima i pripremi za trku - kaže Piljević.

U OK BiH juče nismo uspjeli da dobijemo komentar na ovaj problem.

Kepčija

- OK BiH je od PS BiH tražio da odredi jednog trenera koji će voditi sve plivače. Na osnovu toga UO PS BiH je donio odluku da to bude Muhamed Smajlefendić, jer njegov plivač Ensar Hajdar ima 840 FINA bodova, koje je isplivao u Njemačkoj, na šta nas je upozorila i FINA. Tako stav Leotara da imaju isti broj bodova nije tačan, jer Ivana ima 810 bodova. Mi smo tražili od OK da idu dva trenera, prije svega jer je Ivana maloljetna međutim u OK nisu promijenili odluku - kaže sekretar PS BiH Vlado Kepčija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana