Povrede kroje spisak za Kinu

Priredio: Ivan Dragičević
Povrede kroje spisak za Kinu

Atina - Iako je želja selektora i kompletne javnosti bila da Srbija prvi put na velikom takmičenju zaigra u najjačem sastavu, pogotovo sada kada je potencijal ekipe vjerovatno najveći u posljednjih 15 godina, to se ipak neće desiti i povrede ponovo kroje spisak Aleksandra Đorđevića.

Posljednja i najteža je povreda koljena Dragana Milosavljevića, istog koljena koje je stradalo dok je nosio dres Partizana. Ponovo su problem ligamenti i beku Unikahe slijedi duga pauza. Pobjede na Akropolis kupu u Atini protiv Turske i Italije potpuno su pale u drugi plan. Srbija je ubjedljivo nadigrala rivale, ali niko nije mogao da se otme utisku nastalom poslije teške povrede i velikog gubitka za nacionalni tim. Milosavljević je prvi defanzivac ove reprezentacije, trebalo je da odrađuje sve prljave poslove, bio bi zadužen za najbolje protivničke bekove, a istovremeno ima kvalitet da doprinese u napadu.

- Doživeli smo veliki peh. Milosavljević je duh ove ekipe, igrač koji je primer ponašanja i odnosa prema igri i timu - rekao je veoma emotivno Đorđević, koji je nedavno podsjetio o kakvom momku se radi kada je otkrio da je Gagi tri dana trenirao sa puknutim mišićem tokom priprema za Evropsko prvenstvo.

Đorđević je u Atinu poveo 12 košarkaša jer su Miloš Teodosić i Vladimir Lučić ostali u Beogradu. Oni su na terapijama i dok bi član Bajerna trebalo da bude na terenu za četiri-pet dana, pored imena kapitena Srbije stoji veliki znak pitanja. Teodosić odavno nije igrao, vidi se da mu nedostaje utakmica i takmičarskog ritma, a sada ga je povreda odvojila od terena i saigrača. Ukoliko uspije da sanira problem sa stopalom, utisak je da će ga Đorđević voditi u Kinu i čuvati za završnicu, kao što je to uradio sa Nenadom Krstićem u Španiji prije pet godina. Lučić je projektovan kao startna trojka, igrač koji može da se “popne” i poziciju više u varijantama sa nižom petorkom, pogotovo što postaje izvjesno da će Srbija u Kinu sa četiri centra.

- U Beogradu su dva igrača na koje računamo. Lučićev oporavak napreduje dobro i očekujemo da će za pet-šest dana biti spreman da nam se pridruži, a Teodosiću slede nova magnetna rezonanca i analize i situaciju sa njim pratimo iz dana u dan - rekao je Đorđević.

U ovom momentu selektor računa na dva pleja, Stefana Jovića i Vasilija Micića. Dobro je što su i jedan i drugi imali odlične sezone, pogotovo se to odnosi na jedinicu Anadolu Efesa. Takođe, radi se o dva različita igrača, što treneri uvijek žele da imaju na istoj poziciji, a njima bi mnogo pomagao s organizacijom igre Bogdan Bogdanović, kome je to postalo potpuno prirodno. Vidi se da je Bogdanović već sada u dobroj formi, ako je malo tražio šut protiv Litvanije u Beogradu, na mečevima u Kaunasu i Atini jasno je da se as Sakramenta poželio košarke. Konkurencija na bekovskim pozicijama je značajno slabija poslije povrede Milosavljevića, tu je novi NBA igrač Marko Gudurić, trojke su Lučić i Simonović, dok su na krilnom centru Nemanja Bjelica i Stefan Birčević. Ostaju još četiri centra, s tim da se i Nikola Milutinov polako uvodi u ritam jer su ga ispresijecale sitne povrede. Ukoliko Teodosić ne bude spreman, Srbija bi u Kini bila sa samo četiri beka, što nije pozitivna stvar. Za sada postoji disparitet između unutrašnje i spoljašnje linije, ali ostaje nada da će Đorđević ipak imati mogućnost da bira ko će igrati, a ko neće na Mundobasketu.

Ponovo brojni otkazi

Nema samo Srbija problema sa povredama i otkazima igrača. Rival “orlova” u grupi, Italija, muku muči zbog povreda Luiđija Datomea i Danila Galinarija. Grčka je u problemu zbog Kostasa Slukasa, koji je uz Janisa Adetokumba i Nika Kalatesa najvažniji igrač reprezentacije. Francuzi su ostali bez prvog plejmejkera Tomasa Ertela, već je poznato koliko su otkaza imali Nik Nurs, selektor Kanade, i selektor SAD Greg Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana