Повреде кроје списак за Кину

Приредио: Иван Драгичевић
Повреде кроје списак за Кину

Атина - Иако је жеља селектора и комплетне јавности била да Србија први пут на великом такмичењу заигра у најјачем саставу, поготово сада када је потенцијал екипе вјероватно највећи у посљедњих 15 година, то се ипак неће десити и повреде поново кроје списак Александра Ђорђевића.

Посљедња и најтежа је повреда кољена Драгана Милосављевића, истог кољена које је страдало док је носио дрес Партизана. Поново су проблем лигаменти и беку Уникахе слиједи дуга пауза. Побједе на Акрополис купу у Атини против Турске и Италије потпуно су пале у други план. Србија је убједљиво надиграла ривале, али нико није могао да се отме утиску насталом послије тешке повреде и великог губитка за национални тим. Милосављевић је први дефанзивац ове репрезентације, требало је да одрађује све прљаве послове, био би задужен за најбоље противничке бекове, а истовремено има квалитет да допринесе у нападу.

- Доживели смо велики пех. Милосављевић је дух ове екипе, играч који је пример понашања и односа према игри и тиму - рекао је веома емотивно Ђорђевић, који је недавно подсјетио о каквом момку се ради када је открио да је Гаги три дана тренирао са пукнутим мишићем током припрема за Европско првенство.

Ђорђевић је у Атину повео 12 кошаркаша јер су Милош Теодосић и Владимир Лучић остали у Београду. Они су на терапијама и док би члан Бајерна требало да буде на терену за четири-пет дана, поред имена капитена Србије стоји велики знак питања. Теодосић одавно није играо, види се да му недостаје утакмица и такмичарског ритма, а сада га је повреда одвојила од терена и саиграча. Уколико успије да санира проблем са стопалом, утисак је да ће га Ђорђевић водити у Кину и чувати за завршницу, као што је то урадио са Ненадом Крстићем у Шпанији прије пет година. Лучић је пројектован као стартна тројка, играч који може да се “попне” и позицију више у варијантама са нижом петорком, поготово што постаје извјесно да ће Србија у Кину са четири центра.

- У Београду су два играча на које рачунамо. Лучићев опоравак напредује добро и очекујемо да ће за пет-шест дана бити спреман да нам се придружи, а Теодосићу следе нова магнетна резонанца и анализе и ситуацију са њим пратимо из дана у дан - рекао је Ђорђевић.

У овом моменту селектор рачуна на два плеја, Стефана Јовића и Василија Мицића. Добро је што су и један и други имали одличне сезоне, поготово се то односи на јединицу Анадолу Ефеса. Такође, ради се о два различита играча, што тренери увијек желе да имају на истој позицији, а њима би много помагао с организацијом игре Богдан Богдановић, коме је то постало потпуно природно. Види се да је Богдановић већ сада у доброј форми, ако је мало тражио шут против Литваније у Београду, на мечевима у Каунасу и Атини јасно је да се ас Сакрамента пожелио кошарке. Конкуренција на бековским позицијама је значајно слабија послије повреде Милосављевића, ту је нови НБА играч Марко Гудурић, тројке су Лучић и Симоновић, док су на крилном центру Немања Бјелица и Стефан Бирчевић. Остају још четири центра, с тим да се и Никола Милутинов полако уводи у ритам јер су га испресијецале ситне повреде. Уколико Теодосић не буде спреман, Србија би у Кини била са само четири бека, што није позитивна ствар. За сада постоји диспаритет између унутрашње и спољашње линије, али остаје нада да ће Ђорђевић ипак имати могућност да бира ко ће играти, а ко неће на Мундобаскету.

Поново бројни откази

Нема само Србија проблема са повредама и отказима играча. Ривал “орлова” у групи, Италија, муку мучи због повреда Луиђија Датомеа и Данила Галинарија. Грчка је у проблему због Костаса Слукаса, који је уз Јаниса Адетокумба и Ника Калатеса најважнији играч репрезентације. Французи су остали без првог плејмејкера Томаса Ертела, већ је познато колико су отказа имали Ник Нурс, селектор Канаде, и селектор САД Грег Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана