Polufinale Dejvis kupa donosi spektakularan komšijski okršaj: Srbija udara na Hrvatsku

G.S.
Polufinale Dejvis kupa donosi spektakularan komšijski okršaj: Srbija udara na Hrvatsku

MADRID - Srbija ili Hrvatska? “Orlovi” ili “kockasti”? Odgovor na pitanje koja reprezentacija će se plasirati u finale Dejvis kupa saznaćemo večeras nakon što komšije po treći put odmjere snage u dugo iščekivanom balkanskom derbiju.

Kada koplja ukrštaju Srbi i Hrvati, triler je zagarantovan. Ti mečevi po pravilu izlaze iz sportskih okvira, a pobjednika ne odlučuje samo “suvi” kvalitet, nego i inspiracija, motiv, i, žargonski rečeno, napaljenost.

Do sada je Srbija, bar kada je “bijeli sport” u pitanju, bila uspješnija pošto je obje bitke riješila u svoju korist. Godine 2010, na putu do za sada jedine “salatare”, tadašnji učenici Bogdana Obradovića održali su čas tenisa “susjedima” slavivši sa 4:1. A pet godina kasnije epilog je bio isti, s tim da je onih 5:0 mnogo više zaboljelo Hrvate jer se boj bio u po Splita. Novi okršaj igra se na neutralnom terenu, ali je ulog još veći - finale prestižnog takmičenja.

S obzirom na činjenicu da Novak Đoković i u ovoj akciji iznova dokazuje zašto je pravi lider srpskog tima, “orlovi” u džepu imaju gotovo siguran poen. Jer, Nole u drugom singlu igra protiv Marina Čilića, tenisera sa kojim ima skor 17-2 i veliki je favorit u tom duelu.

Ako se uzme u obzir da je najjači adut “kockastih” dubl Nikola Mektić - Mate Pavić, tandem najboljih na svijetu koji je u sezoni na izmaku osvojio Vimbldon i zlato na Olimpijskim igrama, onda je jasno da bi prvi singl mogao biti odlučujući.

Srbija je do sada nastupila sa tri aduta, Dušanom Lajovićem (skor u 2021. 17-27), Filipom Krajinovićem (19-22) i Miomirom Kecmanovićem (14-25), dok su Hrvatsku predstavljali malo poznati Borna Gojo (246. na ATP listi) i Nino Serdarušić (276). Srpski triling na papiru jeste favorit, međutim, Gojo i Serdarušić su slavili u svim mečevima, što daje dodatnu draž komšijskom okršaju.

U njemu pobjeda nema isti značaj kao protiv neke druge reprezentacije, što je priznao i sam Đoković.

- Rivalstvo je veliko, mi smo komšije. Uvek je to neki dodatni pritisak, motiv. Obe zemlje žele pobedu. Bez obzira na to šta se dogodi na terenu, ono što je bitno jeste da postoji poštovanje i prijateljstvo na terenu i van njega. Siguran sam da će oba tima dati sve za pobedu. Nije u pitanju samo polufinale, već duel Srbije i Hrvatske, što ima poseban značaj za nas - rekao je Đoković.

Nole emotivno proživljava svaki trenutak uz reprezentaciju za koju je, kako kaže, uvijek tu.

- Kada niste na terenu, emotivno ste tu, navijate, podržavate sunarodnike, stvarno je razlika velika. Nadam se da ćemo dobiti taj prvi singl. Imamo dobru hemiju, možemo do pobede i to nam je cilj. Veoma smo motivisani - zaključio je prvi reket planete.

Najljepše emocije

Novak Đoković tvrdi da je posebno inspirisan kada brani boje Srbije:

- Sve dok sam zdrav, biću tu. Trudiću se da uvek budem na raspolaganju reprezentaciji, jer ekipna takmičenja poput istorijskog Dejvis kupa i novog ATP kupa provociraju najlepše emocije u meni. Veoma sam motivisan da igram za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana