Siniša Jakovljević, komesar takmičenja košarkaške Lige BiH: Liga BiH nije prekinuta

Milan Zubović
Siniša Jakovljević, komesar takmičenja košarkaške Lige BiH: Liga BiH nije prekinuta

BANjALUKA - Komesar takmičenja Lige BiH Siniša Jakovljević naglasio je da generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan nema ingerencije da prekine prvenstvo već da to može učiniti samo Upravni odbor Saveza.

Čolan je u dopisu klubovima naveo da je prekinuo takmičenje u Ligi BiH za muškarce te se pozvao na član 33. Statuta KS BiH sa 22. sjednice od 27. avgusta 2019. godine, prema kojem nadležnost nad komesarom takmičenja u sezoni 2019-20 ima kancelarija KS BiH.

Jakovljević naglašava da da rad komesara nije pod ingerencijom kancelarije Saveza, odnosno generalnog sekretara jer je, prema članu tri propozicija prvenstva, komesar odgovoran organu koji ga je imenovao odnosno u ovom slučaju UO KS BiH.

- Striktno sam odbio njegove zahtjeve i Liga BiH nije prekinuta. On je odluku donio i čuo sam se sa članovima Upravnog odbora KS BiH iz Republike Srpske te je jasno da takva odluka nije u njegovoj nadležnosti. Poslaću klubovima rješenje da nominacije za 15. kolo ostaju na snazi, a odluku o neigranju utakmice 14. kola između Igokee i Sparsa nisam donio niti ću je donijeti. U propozicijama takmičenja navedeno je da u slučaju da se dva kluba ne mogu dogovoriti oko termina to određuje komesar takmičenja. Ne razumijem uplitanje Čolana pa ne mogu da prihvatim navedene razloge. Nije u pitanju jedna, već tri utakmice što ima ogroman uticaj na kalendar takmičenja - izjavio je Jakovljević.

Čolan je naveo da se, s obzirom na to da je došlo do kršenja propozicija, te je samim tim narušen kalendar i regularnost takmičenja prvenstva BiH sezona 2019-20, donosi odluka o prekidu Lige BiH i poništenja nominacija 14. kola prvenstva BiH Lige 12 između Igokee i Sparsa kao i svih nominacija 15. kola Lige BiH do okončanja sastanka i donošenja zaključaka UO KS BiH.

- Odluka stupa na snagu danom donošenja - navedeno je između ostalog u dopisu Čolana.

Sve je počelo nakon što su se Sparsi oglušili na odluku komesara da moraju igrati protiv Igokee meč 15. kola koji je bio zakazan za sinoć u Alkesandrovcu dok su i sudije iz Širokog Brijega krenule ka mjestu odigravanja meča. Utakmica je trebalo da bude odigrana sinoć, a Sarajlije su najavile da se neće pojaviti u dvorani jer im termin ne odgovara zbog obaveza u Drugoj ABA ligi gdje naredni meč igraju tek sutra.

- U prvom dijelu prvenstva gostovali smo svim trima ekipama koje nastupaju u Drugoj ABA ligi i te utakmice bile su unutar 24 časa nakon što smo igrali ABA ligu. U Laktašima smo igrali u nedjelju sa Zadrom pa smo u ponedjeljak putovali za Široki Brijeg, nakon meča u Železniku sa FMP-om produžili smo za Sarajevo, a poslije susreta u Podgorici protiv Budućnosti išli smo u prvo u Tuzlu pa tek onda se vraćali kući. Niko nam nije izašao u susret već smo odmah naredni dan morali da igramo iako su domaćini tih utakmica obično tri dana kasnije igrali svoje mečeve u Drugoj ABA ligi - izjavio je tim menadžer Igokee Siniša Kovačević.

Prema njegovim riječima, po pravilniku takmičenja, Igokea kao domaćin predlaže termin odigravanja utakmica.

- Željeli smo da budemo korektni i termin utakmice sa Sparsima predložili smo da bude u utorak, dva dana nakon naše utakmice u ABA ligi i dva dana prije njihovog meča što smatramo da je pošteno, ali oni ne dijele naše mišljenje pa ne žele da igraju već su htjeli da to bude u ponedjeljak, samo dan nakon našeg meča sa FMP-om. To nam nije bilo prihvatljivo i po pravilniku možemo odrediti termin kad nam odgovara što potvrđuje komesar takmičenja, a ako se ne pojave moguće je da bude naša pobjeda službenim rezulatom 20:0, mada Sparsi imaju pravo žalbe - istakao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana