Jevanđelje iz 14. vijeka biser zbirke muzeja crkvene opštine Čajniče

Radmila Đević
Jevanđelje iz 14. vijeka biser zbirke muzeja crkvene opštine Čajniče

Jedna od najbogatijih i najstarijih muzejskih zbirki na prostoru cijele BiH smještena je nimalo slučajno u brdovitom kraju Srpske, pri crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Čajniču. Skroman po veličini, ali ne i po vrijednosti Muzej čajničke crkvene opštine čuva izuzetne dragocjenosti po kojima je svrstan u zaštićene nacionalne spomenike.

Ikone, rukopisne i stare štampane knjige samo su dio dragocjenosti koje svjedoče o slavnoj prošlosti pravoslavnih Srba, dubini njihove vjere i poznavanju duhovnosti. Među njima posebnu vrijednost ima čudotvorna ikona Bogorodice Čajničke pred kojom su se, prema kazivanju sveštenstva, ali i vjerujućeg naroda u Čajniču dešavala i dešavaju čuda.

Čajnička Krasnica iscjeljujuće blagodeti pruža svima koji dođu pred njen čisti lik. Čudotvorna ikona krasi hram Uspenija presvete Bogorodice u Čajniču, stari i novi.

- Ikona Majke Božije pomaže vjernicima u otklanjanju njihovih nedaća, nevolja, bolesti i svakojakih drugih nemilih stanja koja ih zadese. Okrepljuje i umiruje vjernike i hodočasnike širom Srpske, Srbije pa i iz cijelog svijeta i ne samo pravoslavni živalj. Ovdje dolaze da se poklone i mole i rimokatolici, i Bošnjaci i Jevreji, ali i inovjerni - priča protojerej stavrofor Momir Vasiljević, starješina hrama Uspenja presvete Bogorodice u Čajniču podjsećajući da je ikona u ovom mjestu još od 1594. godine.

Pored ove čudesne ikone pri čajničkom hramu je i muzej sa raskošnom zbirkom, koju čini 12 rukopisnih knjiga, 56 štampanih i 25 ikona, kao i brojni drugi predmeti koje je narod sa ovih prostora vijekovima skupljao i poklanjao bogomolji.

- Ovdje se čuva Čajničko jevanđelje koje je na pergamentu pisano krajem 14. vijeka, iz kojeg nedostaju pojedini dijelovi, ali je izuzetno dragocjeno. To je jedino srednjovjekovno jevanđelje koje je sačuvano u BiH do danas i u vlasništvu je naše crkve. Iako dio rukopisa nedostaje, broji 167 listova, ukoričen je drvenim koricama i presvučenim kožom, dakle riječ je o vrijednom izdanju, prvom pisanom spomeniku u BiH, čiji smo ponosni čuvari - priča protojerej stavrofor Momir Vasiljević.

Ukazuje da jevanđelje svjedoči da je narod sa ovih prostora i te kako bio duhovan, pismen i prosvećen.

Osim ovog nacionalnog spomenika, crkveni muzej baštini i brojne druge vrijednosti. Među njima je i Jevanđelje popa Olivera pisano u manastiru Papraći 1513. godine, kao i štampani oktoih iz 16. vijeka, knjiga "Zlatoust", zbornici, psaltiri...

- Tu je i jevanđelje iz druge polovine 15. vijeka, Prolog, Minej, Oktoih iz 15. vijeka, Zbornici, Službenik Božidara Vukovića, brojne druge rukopisne i štampane knjige koje je narod poklanjao i donosio čak i iz Venecije, Moskve, Kijeva, svepravoslavnog svijeta - navodi Vasiljević.

Predivnu zbirku knjiga prati i bogata zbirka ikona, koje su u pravoslavnom svijetu temeljnici vjere. Među njima se posebno izdvaja ikona Sveti Georgije sa 12 scena koje ilustruju njegovo žitije, iz 16. vijeka, ikona svetog Nikole iz 17. vijeka i ikone svete Trojice iz 1848. godine. Takođe se izdvaja i ikona svetog Ignjatija, ikona presvete Bogorodice, svetog velikomučenika Varvare, i prekrasna ikona Tajna večera.

- Cijeli ikonostas u staroj crkvi je nacionalni spomenik. Posebna je i ikona Uspenja u novoj crkvi, a našu riznicu krase i ikone svetog Nikole, zatim ikona na kojoj je naslikan Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, ikona Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja i sve one na poseban način imaju vanvremensku simboliku, a simbolično djelovanje je isto kao molitva i u najvišim ostvarenjima, kao svete tajne - ističe sveštenik Vasiljević.

Muzejska zbirka čajničke crkve po svom ovom bogatstvu, istorijskoj i umjetničkoj vrijednosti izdvaja se među riznicama Srpske pravoslavne crkve. Kao što svako bogatstvo traži njegu i čuvanje, tako je i ovim vrijednim eksponatima neophodan adekvatniji prostor i uslovi kako bi se zaštitili od sverazarajućeg zuba vremena, a i da bismo se, ugledajući na pretke, zauvijek ponosili onim što je sačuvano. U toj misiji neophodno je učešće svih nas.

- Sve ove vrijednosti trenutno su u malom prostoru, neadekvatno smještene. A to ne smijemo da dozvolimo jer je ovo blago Srpske pravoslavne crkve, Republike Srpske, BiH, ali i prosto cijele Evrope, jer zaista svjedoči o tome koliko su Srbi širili pismenost, kulturu i duhovnost svih proteklih godina i vijekova - kaže sveštenik Vasiljević.

Čudotvorni čuvar

Prema predanju čajničku ikonu naslikao je sveti apostol i jevanđelista Luka. On je naslikao tri ikone presvete Bogorodice. Pored čajničke, druga je na Svetoj gori, a treća u Jerusalimu. Rađena je na drvetu, sa jedne strane je lik presvete Bogorodice koja u naručju drži Bogomladenca Hrista, a sa druge strane je lik svetog Jovana kako desnom rukom blagosilja. Pored svih čuda vezanih za Čajničku Krasnicu, ne čudi to što niti jedan od nauma Njenog pomjeranja nije ostvaren. A bilo ih je mnogo. U novoj crkvi je, poslije svih previranja, ostala na vladarskom tronu za sva vremena, čuvajući svoju djecu i na nebu i na zemlji, držeći ih na očima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana