Vurvuru, djelić raja na grčkoj obali

Aleksandra Trifković-Gajić
Vurvuru, djelić raja na grčkoj obali

Kada su šezdesetih godina prošlog vijeka profesori sa solunskog univerziteta pravili svoj koncept odmarališta na jedva naseljenoj lokaciji sigurno nisu imali na umu ono u šta se moderni Vurvuru razvio.

Oni su gradili koncept ekološki svjesnog odmarališta na mjestu naizgled lišenom istorije i koje bi savršeno poslužilo za odmor. Danas Vurvuru i dalje ne liči na tipična grčka mjesta pa u tom smislu prati osnovni koncept.

Nema trg, nema centar, više se može opisati kao niz smještajnih objekata koji se ređaju uz obalu ali ne dajte da vas ovo zavara. Ovo mjesto nudi odmor u pravom smislu te riječi.

Vurvuru je smješten na istočnoj obali Sitonije, na 120 m od Soluna i 50 km od Poligirosa. Nekada ribarsko seoce, danas dom kako luksuznim tako i pristupačnim smještajnim objektima, Vurvuru plijeni svojim mirom. Duž naselja ide jedna ulica i tu je smješteno sve: prodavnice, restorani, pješačka zona  igraonice za djecu itd.

 Ovdje nema bučnih diskoteka, voda je tirkizna a ljudi blagi. Ono čime tradicionalno manjka grčka obala Vurvuru nudi u izobilju a to je prirodna hladovina - uglavnom borova, međutim prava prednost Vurvurua je u njegovoj lokaciji.

Sasvim je zgodno smješten za istraživanje ostatka Sitonije pa i susjednog Atosa.

Za one kojima nije do istraživanja okoline nego do lokalnih plaža Vurvuru nudi širok izbor. Od neprikosnovene kraljice među plažama - Karidi koja se nalazi na svim promo materijalima za ovo mjesto, preko uvijek posjećene Fave u sjenci stijena pa do prelijepe uređene Talgo na kojoj se pristup plaća ali usluga, plaža i voda vrijede svakog uloženog novčića.

Naveče je moguće otići na grčko veče u neki od lokalnih hotela ali se i izmjestiti u neki dobar italijanski restoran.

Po nekima najbolja pica na Sitoniji ako ne i u cijeloj Grčkoj jede se upravo ovdje - u sklopu uvijek punog  lokala “Top Studios”. Vrijedni pater familijas u otvorenoj kuhinji na vaše oči sprema tijesto, a mlađi članovi porodice ređaju sastojke.

Izgleda prosto nemoguće da ovako lijepo i pogodno mjesto za naseljavanje nema više slojeva istorije, oni samo čekaju da isplivaju.

Do tada, svi koji tamo dođu preživjeće nekako na čistom moru, pješčanim plažama i miru kakvog malo gdje ima.

 

Plava laguna

Po mnogima najveći biser Vurvurua su njegova ostrva, ima ih devet i čine mali arhipelag - Diaporos koji je još nenaseljen.

Ova ostrva čuvaju Vurvuru od vjetra i zato je ovdje rijetkost da će vam dan pokvariti vjetar koji nosi talase. O Diaporosu i njegovoj plavoj laguni mogle bi se pričati brojne priče, a moguće je unajmiti čamac i za desetak minuta se naći u pravom pravcatom neotkrivenom raju.

Tamo nema hotela i mnogo turista, samo prečista voda, mir i sunce.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana