Вурвуру, дјелић раја на грчкој обали

Александра Трифковић-Гајић
Вурвуру, дјелић раја на грчкој обали

Када су шездесетих година прошлог вијека професори са солунског универзитета правили свој концепт одмаралишта на једва насељеној локацији сигурно нису имали на уму оно у шта се модерни Вурвуру развио.

Они су градили концепт еколошки свјесног одмаралишта на мјесту наизглед лишеном историје и које би савршено послужило за одмор. Данас Вурвуру и даље не личи на типична грчка мјеста па у том смислу прати основни концепт.

Нема трг, нема центар, више се може описати као низ смјештајних објеката који се ређају уз обалу али не дајте да вас ово завара. Ово мјесто нуди одмор у правом смислу те ријечи.

Вурвуру је смјештен на источној обали Ситоније, на 120 м од Солуна и 50 км од Полигироса. Некада рибарско сеоце, данас дом како луксузним тако и приступачним смјештајним објектима, Вурвуру плијени својим миром. Дуж насеља иде једна улица и ту је смјештено све: продавнице, ресторани, пјешачка зона  играонице за дјецу итд.

 Овдје нема бучних дискотека, вода је тиркизна а људи благи. Оно чиме традиционално мањка грчка обала Вурвуру нуди у изобиљу а то је природна хладовина - углавном борова, међутим права предност Вурвуруа је у његовој локацији.

Сасвим је згодно смјештен за истраживање остатка Ситоније па и сусједног Атоса.

За оне којима није до истраживања околине него до локалних плажа Вурвуру нуди широк избор. Од неприкосновене краљице међу плажама - Кариди која се налази на свим промо материјалима за ово мјесто, преко увијек посјећене Фаве у сјенци стијена па до прелијепе уређене Талго на којој се приступ плаћа али услуга, плажа и вода вриједе сваког уложеног новчића.

Навече је могуће отићи на грчко вече у неки од локалних хотела али се и измјестити у неки добар италијански ресторан.

По некима најбоља пица на Ситонији ако не и у цијелој Грчкој једе се управо овдје - у склопу увијек пуног  локала “Топ Студиос”. Вриједни патер фамилијас у отвореној кухињи на ваше очи спрема тијесто, а млађи чланови породице ређају састојке.

Изгледа просто немогуће да овако лијепо и погодно мјесто за насељавање нема више слојева историје, они само чекају да испливају.

До тада, сви који тамо дођу преживјеће некако на чистом мору, пјешчаним плажама и миру каквог мало гдје има.

 

Плава лагуна

По многима највећи бисер Вурвуруа су његова острва, има их девет и чине мали архипелаг - Диапорос који је још ненасељен.

Ова острва чувају Вурвуру од вјетра и зато је овдје ријеткост да ће вам дан покварити вјетар који носи таласе. О Диапоросу и његовој плавој лагуни могле би се причати бројне приче, а могуће је унајмити чамац и за десетак минута се наћи у правом правцатом неоткривеном рају.

Тамо нема хотела и много туриста, само пречиста вода, мир и сунце.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана