Vrhunska jela uz začin adrenalina zovu u planinski raj FOTO

Vedrana Kulaga Simić
Vrhunska jela uz začin adrenalina zovu u planinski raj FOTO

Ne zna se kada su ljepše, zimi ili ljeti, ali imaju misiju - da žive cijelu godinu. I uspijevaju, jer čari Jahorine, Romanije i Ravne planine probijaju sve barijere nestvarnom prirodom, toplim srcima domaćina, opijajućim mirisima koji mame iz kuhinja, te stazama koje mogu da smire dušu, ali i da do neba podignu adrenalin.

Olimpijska ljepotica s punim pravom i ponosno nosi taj epitet. Mnogima je godinama nezaobilazna destinacija u zimske dane, a kako vrijeme odmiče, ozbiljno se nameće kao najbolji izbor za odmor i tokom ljeta. Malo je onih riječi koje na pravi način mogu oslikati tamošnje prizore, ali bez imalo sumnje se može reći da su vrhunski domaćini i neprikosnoveni majstori u kuhinji.

U ukuse domaće i internacionalne kuhinje, pomiješane sa jelima kojima su u prošlosti dičili naši stari, uvjerila se i ekipa “Glasa Srpske” tokom trodnevne manifestacije “Gastroturizam na Jahorini”, koji je organizovao TV serijal “Kuhinjica” u saradnji sa turističkim organizacijama Pale i Istočno Sarajevo i aparthotelom “Vučko”, gdje osim jedinstvenih delicija nije nedostajalo ni dobrih vina, rakije, likera...

Da smo stigli na pravu adresu, uvjerili smo se odmah po dolasku. Topla dobrodošlica se pokazala kao pravi uvod u ono što je uslijedilo uskoro, a to je prva večera koju su pripremili vrhunski majstori svog zadatka. Bez riječi je ostavila i najveće gurmane koji su se otisnuli u ovu avanturu jer, kako i ne bi, kada je servirana vrhunska mješavina domaće nacionalne i internacionalne kuhinje - od svinjskog filea u sušenom voću do ribe u tijestu i raznih drugih specijaliteta.

- Imamo ekipu koja po kvalitetu prednjači godinama i radimo na novim vrstama hrane. Kombinujemo nove i stare recepte. Eksperimentišemo, ali u pozitivnom smislu - kazao je kratko šef kuhinje u “Vučku” Saša Đokić, zagolicavši i ovaj put maštu gurmanima i svima drugima, uz otvoren poziv da se na licu mjesta uvjere kakve delicije stvaraju.

Gastronomija je bez sumnje poseban as u rukavu ovog kraja, ali upravo u ljeto koje je na pragu polažu velike nade jer su dali sve od sebe da pripreme bogatu ponudu, od festivala, adrenalinskih sadržaja, staza za šetnju i biciklizam, do plesa visoko iznad nivoa mora.

- Jahorina želi da bude planina za cijelu porodicu. Najsadržajnija ljetna sezona se smiješi za sve. Naša planina ovo ljeto dočekuje čarobna, u punom sjaju - poručila je menadžer prodaje u Olimpijskom centru “Jahorina” Sanja Furtula.

Iste poruke imaju i rukovodioci turističkih organizacija. Vršilac dužnosti direktora TO Istočno Sarajevo Igor Ikonić  izrazio je nadu da će ovi susreti prerasti u lijepu, tradicionalnu priču jer, osim bogate gastro ponude, priroda im je dala visoravni, vidikovce i stijene kojima se svi dive.

- Naši turisti vole da nam se vrate upravo zbog naših specijaliteta na Jahorini, ali to je samo dio gastro ponude jer je tu i romanijska jagnjetina pripremljena na tradicionalan način. Cilj je da turistima ponudimo sve što imamo i tokom ljeta, a imamo mnogo. Moramo da afirmišemo Romaniju, Trebević, Ravnu planinu. To su naši biseri - istakao je Ikonić. Prvi čovjek TO Pale Dragan Jakić naglasio je da je Jahorina najprestižnija destinacija, ali da brojne bisere imaju i Romanija i Ravna planina.

- Ljetnu sezonu pompezno otvaramo 1. jula. Ova godina će biti posebna, tako da ćemo pokazati da nije samo zima naše doba već da turisti kod nas mogu cijele godine da uživaju u čistoći prirode i adrenalinskim sadržajima - rekao je Jakić.

Direktor i vlasnik hotela “Vučko” Aleksandar Prović ne krije da je, uz sve već nabrojano, Jahorina destinacija i dobrog noćnog provoda.

- Cilj nam je da planina živi cijele godine - istakao je i dodao da hotel priprema dvije kongresne sale koje će svoja vrata otvoriti već na proljeće naredne godine, te otvoreni i zatvoreni bazen.

I dok smo se spremali za obilazak dijela bisera ovog kraja i da osjetimo adrenalin, direktorica “Kuhinjice za BiH” Zorica Đukić priznala je da su susreti ovog tipa sjajna promocija kako za mjesta u kojima se dešavaju, tako i za hotele.

- Ovdje je, jednostavno, spoj svega u jednom - rekla je Đukićeva, ne krijući oduševljenje.

Poseban procvat je doživjela Romanija, poznata i kao “Hajdučka gora”, sa feratom na Crvenim stijenama, do kojih vode šumske staze, a u pripremi je još jedna na Crnoj stijeni. Ali, ni tu, u Planinskom domu, ne manjka dobre hrane, koja posebno dobro dođe kada adrenalin uradi svoje i kad se svijet pogleda iz neke drugačije, nesvakidašnje perspektive, sa staza koje idu uz stijene, opremljene čeličnim stepenicama.

- Vija ferata je nešto sasvim novo. Adrenalin za sve. I iskusne planinare i one koji se prvi put usude da “pobijede” stijene - poručili su domaćini, ukazujući i da poseban pečat Romaniji daje manastir Sokolica, na čijim zidovima su ispisana imena oko 4.000 poginulih srpskih boraca.

I ovaj djelić romanijskih čari bio je dovoljan da probudi istinsku želju za što skorijim povratkom na Romaniju, a isti utisak je ostavila i Ravna planina, koja pruža nevjerovatne poglede na krajolike iz gondola i jezero na jednom od vrhova. Tu su i moderni apartmani, kilometri staza za vožnju biciklima, sadržaji na vodi, te famozni “zip lajn”, kojem malo ko može da odoli.

- Smiješi nam se veza gondolom i do Jahorine, a vožnja bi trebalo da traje 15-ak minuta. Dopunjavamo naš, a uvijek i vaš, ski-centar sadržajima jer je cilj da radimo i ljeti, kao i zimi - ponosno kaže vlasnik ski-centra Ravna planina Veljko Golijanin, predstavljajući čari ove jedinstvene oaze mira.

A da je saradnja različitosti uvijek jak vjetar u leđa turizmu, kao i lani na susretima “Kuhinjice” u Trebinju i na Ozrenu, pokazalo se i na Jahorini, gdje su nam kulinarska umijeća predstavili i šefovi kuhinje u banjalučkom hotelu “Courtdžard bdž Marriott”. Na meniju šefa Dragana Šljivića, koji se pamti do kraja života, našli su se juneći obrazi, pljeskavica od jagnjeće plećke, smuđ i brojne druge delicije, uz kolače nesvakidašnjeg izgleda i ukusa.  

Vrhunske večeri upotpunila su vina iz vinarija “Anđelić”, “Pajić”, “Kutjevo”, “Fazan”, domaća rakija poput “jahorinske divlje kruške” i “gazdine rakije”, te likera “reina”.

Menadžer vinarije “Fazan” Vesna Račić istakla je da su njihove kapljice koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim nastale kao plod ljubavi “bosanske Ukrajinke i Francuza, koji su došli na zemlju u Naseobinu Lišnja”, a da je ovaj neobičan spoj pun pogodak, potvrđuje i medalja najboljeg pjenušca na Balkanu kojom su se ponovo okitili.

I tako je prošla još jedna gastronomska i turistička avantura, a kako smo toplo dočekani riječima “dobrodošli na Jahorinu” tako smo i ispraćeni. Samo sa pozdravom “vidimo se ponovo!”

Više fotografija pogledajte u našoj galeriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana