Врхунска јела уз зачин адреналина зову у планински рај ФОТО

Ведрана Кулага Симић
Врхунска јела уз зачин адреналина зову у планински рај ФОТО

Не зна се када су љепше, зими или љети, али имају мисију - да живе цијелу годину. И успијевају, јер чари Јахорине, Романије и Равне планине пробијају све баријере нестварном природом, топлим срцима домаћина, опијајућим мирисима који маме из кухиња, те стазама које могу да смире душу, али и да до неба подигну адреналин.

Олимпијска љепотица с пуним правом и поносно носи тај епитет. Многима је годинама незаобилазна дестинација у зимске дане, а како вријеме одмиче, озбиљно се намеће као најбољи избор за одмор и током љета. Мало је оних ријечи које на прави начин могу осликати тамошње призоре, али без имало сумње се може рећи да су врхунски домаћини и неприкосновени мајстори у кухињи.

У укусе домаће и интернационалне кухиње, помијешане са јелима којима су у прошлости дичили наши стари, увјерила се и екипа “Гласа Српске” током тродневне манифестације “Гастротуризам на Јахорини”, који је организовао ТВ серијал “Кухињица” у сарадњи са туристичким организацијама Пале и Источно Сарајево и апартхотелом “Вучко”, гдје осим јединствених делиција није недостајало ни добрих вина, ракије, ликера...

Да смо стигли на праву адресу, увјерили смо се одмах по доласку. Топла добродошлица се показала као прави увод у оно што је услиједило ускоро, а то је прва вечера коју су припремили врхунски мајстори свог задатка. Без ријечи је оставила и највеће гурмане који су се отиснули у ову авантуру јер, како и не би, када је сервирана врхунска мјешавина домаће националне и интернационалне кухиње - од свињског филеа у сушеном воћу до рибе у тијесту и разних других специјалитета.

- Имамо екипу која по квалитету предњачи годинама и радимо на новим врстама хране. Комбинујемо нове и старе рецепте. Експериментишемо, али у позитивном смислу - казао је кратко шеф кухиње у “Вучку” Саша Ђокић, заголицавши и овај пут машту гурманима и свима другима, уз отворен позив да се на лицу мјеста увјере какве делиције стварају.

Гастрономија је без сумње посебан ас у рукаву овог краја, али управо у љето које је на прагу полажу велике наде јер су дали све од себе да припреме богату понуду, од фестивала, адреналинских садржаја, стаза за шетњу и бициклизам, до плеса високо изнад нивоа мора.

- Јахорина жели да буде планина за цијелу породицу. Најсадржајнија љетна сезона се смијеши за све. Наша планина ово љето дочекује чаробна, у пуном сјају - поручила је менаџер продаје у Олимпијском центру “Јахорина” Сања Фуртула.

Исте поруке имају и руководиоци туристичких организација. Вршилац дужности директора ТО Источно Сарајево Игор Иконић  изразио је наду да ће ови сусрети прерасти у лијепу, традиционалну причу јер, осим богате гастро понуде, природа им је дала висоравни, видиковце и стијене којима се сви диве.

- Наши туристи воле да нам се врате управо због наших специјалитета на Јахорини, али то је само дио гастро понуде јер је ту и романијска јагњетина припремљена на традиционалан начин. Циљ је да туристима понудимо све што имамо и током љета, а имамо много. Морамо да афирмишемо Романију, Требевић, Равну планину. То су наши бисери - истакао је Иконић. Први човјек ТО Пале Драган Јакић нагласио је да је Јахорина најпрестижнија дестинација, али да бројне бисере имају и Романија и Равна планина.

- Љетну сезону помпезно отварамо 1. јула. Ова година ће бити посебна, тако да ћемо показати да није само зима наше доба већ да туристи код нас могу цијеле године да уживају у чистоћи природе и адреналинским садржајима - рекао је Јакић.

Директор и власник хотела “Вучко” Александар Провић не крије да је, уз све већ набројано, Јахорина дестинација и доброг ноћног провода.

- Циљ нам је да планина живи цијеле године - истакао је и додао да хотел припрема двије конгресне сале које ће своја врата отворити већ на прољеће наредне године, те отворени и затворени базен.

И док смо се спремали за обилазак дијела бисера овог краја и да осјетимо адреналин, директорица “Кухињице за БиХ” Зорица Ђукић признала је да су сусрети овог типа сјајна промоција како за мјеста у којима се дешавају, тако и за хотеле.

- Овдје је, једноставно, спој свега у једном - рекла је Ђукићева, не кријући одушевљење.

Посебан процват је доживјела Романија, позната и као “Хајдучка гора”, са фератом на Црвеним стијенама, до којих воде шумске стазе, а у припреми је још једна на Црној стијени. Али, ни ту, у Планинском дому, не мањка добре хране, која посебно добро дође када адреналин уради своје и кад се свијет погледа из неке другачије, несвакидашње перспективе, са стаза које иду уз стијене, опремљене челичним степеницама.

- Вија ферата је нешто сасвим ново. Адреналин за све. И искусне планинаре и оне који се први пут усуде да “побиједе” стијене - поручили су домаћини, указујући и да посебан печат Романији даје манастир Соколица, на чијим зидовима су исписана имена око 4.000 погинулих српских бораца.

И овај дјелић романијских чари био је довољан да пробуди истинску жељу за што скоријим повратком на Романију, а исти утисак је оставила и Равна планина, која пружа невјероватне погледе на крајолике из гондола и језеро на једном од врхова. Ту су и модерни апартмани, километри стаза за вожњу бициклима, садржаји на води, те фамозни “зип лајн”, којем мало ко може да одоли.

- Смијеши нам се веза гондолом и до Јахорине, а вожња би требало да траје 15-ак минута. Допуњавамо наш, а увијек и ваш, ски-центар садржајима јер је циљ да радимо и љети, као и зими - поносно каже власник ски-центра Равна планина Вељко Голијанин, представљајући чари ове јединствене оазе мира.

А да је сарадња различитости увијек јак вјетар у леђа туризму, као и лани на сусретима “Кухињице” у Требињу и на Озрену, показало се и на Јахорини, гдје су нам кулинарска умијећа представили и шефови кухиње у бањалучком хотелу “Цоуртџард бџ Марриотт”. На менију шефа Драгана Шљивића, који се памти до краја живота, нашли су се јунећи образи, пљескавица од јагњеће плећке, смуђ и бројне друге делиције, уз колаче несвакидашњег изгледа и укуса.  

Врхунске вечери употпунила су вина из винарија “Анђелић”, “Пајић”, “Кутјево”, “Фазан”, домаћа ракија попут “јахоринске дивље крушке” и “газдине ракије”, те ликера “реина”.

Менаџер винарије “Фазан” Весна Рачић истакла је да су њихове капљице које никог не остављају равнодушним настале као плод љубави “босанске Украјинке и Француза, који су дошли на земљу у Насеобину Лишња”, а да је овај необичан спој пун погодак, потврђује и медаља најбољег пјенушца на Балкану којом су се поново окитили.

И тако је прошла још једна гастрономска и туристичка авантура, а како смо топло дочекани ријечима “добродошли на Јахорину” тако смо и испраћени. Само са поздравом “видимо се поново!”

Више фотографија погледајте у нашој галерији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана