Vjerski turizam u Republici Srpskoj u porastu: Svetinje i bogomolje magnet za strance

Danijela Bajić
Vjerski turizam u Republici Srpskoj u porastu: Svetinje i bogomolje magnet za strance

Vjerski turizam u posljednjih nekoliko godina postao je jedan od vodećih oblika turizma u svijetu, pa tako i kod nas, a poklonička putovanja izuzetna su šansa za poboljšanje turizma u Republici Srpskoj, gdje tokom sezone bogomolje obiđu turisti iz više od 90 zemlja.

Vjerski hramovi, naročito oni srednjovjekovni, oslikavaju istoriju, tradiciju i kulturu naroda, a s obzirom na to da Srpska ne posjeduje značajan broj očuvanih srednjovjekovnih spomenika, crkve, manastiri, džamije i drugi vjerski objekti predstavljaju veoma dragocjeno kulturno-istorijsko nasljeđe.

Tako su među najposjećenijim krajiškim draguljima, prema riječima direktorice Turističke organizacije Republike Srpske Nade Jovanović, manastiri Gomionica, Moštanica, manastir Sv. Ilije, Klisine, te bogomolje Liplje i Stuplje.

- Na drugoj strani Srpske, Hercegovina čuva nadaleko poznate manastire, kao što je Tvrdoš, smješten na stijenama iznad plodnog Trebinjskog polja. Po narodnom predanju, osnovao ga je car Konstantin još u 4. vijeku. Tu su i manastiri Dobrićevo, Duži, Petropavlov, kao i Hercegovačka Gračanica, sagrađena kao odraz posmrtne želje najpoznatijeg srpskog pjesnika Jovana Dučića. Na tom putu su i manastiri Žitomislić, Prebilovci i Zavala - kazala je Jovanovićeva za “Glas Srpske”.

Dodala je da predjele Podrinja ukrašavaju manastiri Papraća, Lovnica, Sase, Tavna i Dobrun, koji uljepšavaju živopisan planinski kraj i klisura rijeke Rzav, te pećina u kojoj se davao zavjet Bogu i srednjovjekovni grad Dobrun.

- Sve više organizacija prave ture za obilazak svetinja. Neki od manastira imaju konake u kojima turisti mogu da spavaju, pa ostaju i po nekolik dana - kazala je Jovanovićeva.

Dodala je i to da su igumani uvijek raspoloženi da podijele svoje priče sa turistima i pokažu čime raspolažu i od čega žive.

- Osim manastira, veoma poznate i interesantne su crkve brvnare u okolini Slatine i Krupe, kao i mnoge druge koje čuvaju duh pravoslavnog naroda ovoga podneblja - istakla je Jovanovićeva.

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić kaže da u bogatoj turističkoj ponudi ovog grada duhovni turizam ima veoma značajno mjesto. Dodaje da je dovoljno spomenuti da je na području grada Trebinja rođen sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, u selu Mrkonjići, gdje je crkva i grob njegove majke.

- Turistička organizacija Trebinja prošle godine je realizovala projekat pod nazivom “Staza svetog Vasilija”, gdje smo markirali njegov životni put, počev od sela Mrkonjića, gdje je rođen, preko Zavale, manastira Tvrdoš i završili smo to sve manastirom Ostrog kod Danilovgrada - kazao je Radić.

Dodao je da je Trebinje poznato i po bogomoljama različitih vjeroispovijesti, pa su tako u samom centru grada smještene Osmanpašina i Sultan Ahmedova - Careva džamija, katedrala Blažene Djevice Marije i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg.

- Svi ti objekti se nalaze u krugu manjem od 100 metara, što je turistima posebno zanimljivo - kazao je Radić.

Dodao da na dnevnom nivou u sezoni imaju po 20-30 autobusa turista koji obilaze Trebinje i hercegovačke bogomolje.

- Turisti su do pojave virusa korona dolazili iz više od 90 zemalja. Uglavnom se radi o pravoslavnim turistima iz regiona, kao i Rusije. U Trebinju često možemo da vidimo i narode drugih vjeroispovijesti, koji obilaze i poštuju ovdašnje bogomolje - ispričao je Radić.

Prema njegovim riječima, Trebinje je mali grad, a turistička ponuda univerzalna, tako da svi koji dođu vjerskim povodom obiđu i ostale znamenitosti ovog mjesta, te obavezno posjete brojne vinarije i suvenirnice.

Raznolikost kulture i vjeroispovijesti u Srpskoj potvrđuju i katolički samostani i drugi vjerski objekti. Poznat je samostan trapista Marija Zvijezda, kao i Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija u Banjaluci, te Presveto srce Isusovo, džamija Selimija i jevrejska kuća Bejt Šalom u Doboju, kao i još mnogo drugih utkanih u krajeve širom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana