Turisti u Ohridu: Objedinjena ponuda za region dobra ideja

Tanjug
Foto: Printskrin

OHRID - Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija će, na osnovu memoranduma o saradnji u oblasti turizma potpisanog na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu, napraviti zajedničku ponudu za strane turiste, a mještani Ohrida i turisti iz regiona i evropskih zemalja kažu da će to dodatno razviti turizam u regionu, kao i da bi voljeli da imaju objedinjene turističke ponude.

Izabel iz Poljske rekla je Tanjugu da je prvi put u Sjevernoj Makedoniji da je htjela da posjeti Ohrid, a posebno crkvu Svetog Jovana Bogoslova, nad kojom se nalazi najljepši vidikovac i pogled na Ohridsko jezero.

Izabel, koja je predstavnica univerziteta u Poljskoj, kaže da nije nikada bila u Srbiji, ali da bi voljela da je posjeti, kao i da do sada turistički nije putovala u balkanske zemlje.

Na pitanje šta misli o saradnji Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan i šta misli o juče najavljenom planu da tri zemlje naprave zajedničku turističku ponudu, kaže da je to odlična ideja i da će posebno biti značajno za studentske posjete tim zemljama.

Ona je rekla da se kao predstavnica univerziteta u Poljskoj bavi saradnjom evropskih univerziteta i da je to zaista dobra stvar za turiste.

Ana i Ivana su iz Beograda, koje su turistički došle u Ohrid, takođe pozdravljaju saradnju zemalja u regionu jer to, kako kažu, može samo da olakša građanima, a posebno u oblasti turizma, pošto će moći lakše i brže da putuju u sve tri zemlje.

Turistkinja iz Holandije kaže da je prvi put u Sjevernoj Makeodniji, ali da nije bila u Srbiji i dodaje da bi voljela da posjeti i našu zemlju.

Ona je rekla da bi za turiste iz dijela Evrope odakle dolazi bilo odlično kada bi mogli u okviru istog paketa da vide i druge zemlje u regionu.

Bajker iz Bečeja kaže da je prvi put u Ohridu, da ne prati politiku, ali da je sasvim normalno da zemlje u regionu sarađuju.

Na pitanje zbog čega, kratko je rekao:

"Zbog svega, to je normalno i tako bi trebalo da bude", rekao je on i dodao da sa svojom saputnicom voli da putuje u regionu, kolima ili motorom.

Turista iz Konjica Mujo Terzić kaže da je sa turističkom grupom došao u Ohrid, da je čuo da je održan samit Otvoreni Balkan.

"Što se tiče Otvorenog Balkana, podijeljena su mišljenja u BiH, ja lično mislim da je dobro stvaranje pretpostavki za lakšu komunikaciju među ljudima i saradnja na privrednom, ekonomskom i nekom drugom planu je dobro došla, a udruživanje u neke zajednice bez obzira kako se one zovu, izvan EU i NATO saveza, možda u ovom vremenu još nije", rekao je Terzić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tajana Matić potpisala je juče na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Potpise su stavili i ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro Furki i ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši.

Matićeva je poručila na plenarnoj sesiji o turizmu da je za veći razvoj turizma u regionu neophodno formiranje zajedničke turističke ponude i najavila da će početkom septembra biti organizovan veliki sajam hrane, vina i turizma u okviru OB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana