Туристи у Охриду: Обједињена понуда за регион добра идеја

Танјуг
Foto: Принтскрин

ОХРИД - Србија, Сjеверна Македонија и Албанија ће, на основу меморандума о сарадњи у области туризма потписаног на самиту Отворени Балкан у Охриду, направити заједничку понуду за стране туристе, а мјештани Охрида и туристи из региона и европских земаља кажу да ће то додатно развити туризам у региону, као и да би вољели да имају обједињене туристичке понуде.

Изабел из Пољске рекла је Танјугу да је први пут у Сјеверној Македонији да је хтјела да посјети Охрид, а посебно цркву Светог Јована Богослова, над којом се налази најљепши видиковац и поглед на Охридско језеро.

Изабел, која је представница универзитета у Пољској, каже да није никада била у Србији, али да би вољела да је посјети, као и да до сада туристички није путовала у балканске земље.

На питање шта мисли о сарадњи Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у оквиру регионалне иницијативе Отворени Балкан и шта мисли о јуче најављеном плану да три земље направе заједничку туристичку понуду, каже да је то одлична идеја и да ће посебно бити значајно за студентске посјете тим земљама.

Она је рекла да се као представница универзитета у Пољској бави сарадњом европских универзитета и да је то заиста добра ствар за туристе.

Ана и Ивана су из Београда, које су туристички дошле у Охрид, такође поздрављају сарадњу земаља у региону јер то, како кажу, може само да олакша грађанима, а посебно у области туризма, пошто ће моћи лакше и брже да путују у све три земље.

Туристкиња из Холандије каже да је први пут у Сјеверној Макеоднији, али да није била у Србији и додаје да би вољела да посјети и нашу земљу.

Она је рекла да би за туристе из дијела Европе одакле долази било одлично када би могли у оквиру истог пакета да виде и друге земље у региону.

Бајкер из Бечеја каже да је први пут у Охриду, да не прати политику, али да је сасвим нормално да земље у региону сарађују.

На питање због чега, кратко је рекао:

"Због свега, то је нормално и тако би требало да буде", рекао је он и додао да са својом сапутницом воли да путује у региону, колима или мотором.

Туриста из Коњица Мујо Терзић каже да је са туристичком групом дошао у Охрид, да је чуо да је одржан самит Отворени Балкан.

"Што се тиче Отвореног Балкана, подијељена су мишљења у БиХ, ја лично мислим да је добро стварање претпоставки за лакшу комуникацију међу људима и сарадња на привредном, економском и неком другом плану је добро дошла, а удруживање у неке заједнице без обзира како се оне зову, изван ЕУ и НАТО савеза, можда у овом времену још није", рекао је Терзић.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Тајана Матић потписала је јуче на самиту Отворени Балкан у Охриду Меморандум о разумијевању о сарадњи у области туризма између Србије, Албаније и Сјеверне Македоније.

Потписе су ставили и министарка туризма и животне средине Албаније Мирела Кумбаро Фурки и министар економије Сјеверне Македоније Крешник Бектеши.

Матићева је поручила на пленарној сесији о туризму да је за већи развој туризма у региону неопходно формирање заједничке туристичке понуде и најавила да ће почетком септембра бити организован велики сајам хране, вина и туризма у оквиру ОБ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана