Stranci ponovo na Mont Everestu

Tanjug
Stranci ponovo na Mont Everestu

KATMANDU- Stranci su se danas popeli na Mont Everest prvi put otkako je nepalska vlada ponovo otvorila planinarsku sezonu, koja je prošle godine bila zatvorena zbog pandemije kovida-19.

Najnovija odluka je donijeta uprkos nedavnim slučajevima korona virusa u baznom kampu Mont Everesta.

Trideset i osam alpinista, uključujući 10 državljana Bahreina i dvojicu Britanaca, popeli su danas na najvišu planinu na svijetu, prema saopštenju kompanija koje organizuju planinarenje, prenosi agencija Rojters.

Njihov uspon je uslijedio nakon što je nekoliko alipinista evakuisano u aprilu iz baznog logora Everesta, pošto su zadobili simptome kovida-19.

Nepal je u martu 2020. godine zatvorio planinarsku sezonu zbog pandemije, ali ju je ponovo otvorio u aprilu ove godine, izdavši 408 dozvola kojima se odobrava pristup vrhu Mont Everesta na visini od 8.848,86 metara.

Među alpinistima koji su se danas popeli na Mont Everest je i princ Bahreina Mohamed Hamad Mohamed al-Kalifa, prema podacima kompanije „Seven samit treks".

Nepal se bori protiv nedavnog porasta infekcija korona virusa, a do sada je registrovao ukupno 403.794 slučajeva i 3.859 smrtnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana