Странци поново на Монт Евересту

Танјуг
Странци поново на Монт Евересту

КАТМАНДУ- Странци су се данас попели на Монт Еверест први пут откако је непалска влада поново отворила планинарску сезону, која је прошле године била затворена због пандемије ковида-19.

Најновија одлука је донијета упркос недавним случајевима корона вируса у базном кампу Монт Евереста.

Тридесет и осам алпиниста, укључујући 10 држављана Бахреина и двојицу Британаца, попели су данас на највишу планину на свијету, према саопштењу компанија које организују планинарење, преноси агенција Ројтерс.

Њихов успон је услиједио након што је неколико алипиниста евакуисано у априлу из базног логора Евереста, пошто су задобили симптоме ковида-19.

Непал је у марту 2020. године затворио планинарску сезону због пандемије, али ју је поново отворио у априлу ове године, издавши 408 дозвола којима се одобрава приступ врху Монт Евереста на висини од 8.848,86 метара.

Међу алпинистима који су се данас попели на Монт Еверест је и принц Бахреина Мохамед Хамад Мохамед ал-Калифа, према подацима компаније „Севен самит трекс".

Непал се бори против недавног пораста инфекција корона вируса, а до сада је регистровао укупно 403.794 случајева и 3.859 смртних случајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана