Srednjovjekovni šarm Toskane FOTO

Izabrala: Milanka Mitrić
Srednjovjekovni šarm Toskane FOTO

San Điminjano je jedan od italijanskih gradića koji su sačuvali svoj srednjovekovni šarm. Nalazi se na uzvišenju koje okružuju toskanski vinogradi.

Grad je smješten u centralnom dijelu Italije, 56 km južno od Firence, sjedišta pokrajine. U trećem vijeku prije nove ere malo etrursko selo se nalazilo na mjestu San Điminjana. Hroničari Lupi, Kopi i Pekori su zabilježili da su tokom Katilanove zavjere da nasilno sruši Rimsku republiku u prvom vijeku n.e., dva brata Mucio i Silvio pobjegli iz Rima ka Valdelsi i sagradili dva dvorca pod nazivima Mućio i Silvija (današnji San Điminjano).

Ime Silvija je promijenjeno u San Điminjano tokom 450. godine n.e., nakon što je svetac Modene, episkop Điminjano spriječio razaranje grada od hordi Huna, koje je predvodio Atila. Kao rezultat crkva dodjeljuje “Sveti” u nazivu mjesta, a tokom šestog i sedmog vijeka oko dvorca niče selo sa zidinama, koje je nazivano dvorac San Điminjano ili dvorac u šumi, zbog šume koja ga je okruživala.

Glavna odlika San Điminjana su tornjevi, kojih je nekad bilo čak 72, a danas ih je ostalo 14. Tornjevi su građeni zbog nadmetanja bogatih, koji su željeli da pokažu da što je toranj viši to je bogatstvo graditelja veće.

Neki tornjevi su otvoreni za posjetioce pa turisti imaju mogućnost da uživaju u predjelima koji se prostiru između Firence i Sijene.

Grad je imao procvat do 1348. godine, kada ga je zahvatila “crna smrt”, pandemija koja je harala čitavom Evropom. Zbog nje se broj stanovnika prepolovio. Zatim je grad ušao pod okrilje Firence. U početku su neke gotske palate građene u firentinskom stilu, a mnogi od tornjeva su skraćeni na visinu normalnih kuća. Time je zaustavljen dalji razvoj grada i zahvaljujući tome San Điminjano je sačuvao svoj srednjovekovni ambijent. Danas ima turistički i umjetnički status.

Gradić, koji se od 1990. godine nalazi na UNESKO-ovoj listi svjetske baštine, posjetiocima pruža mogućnost da zakorače u prošlost šetajući uličicama koje okružuju kamene građevine ili dok kupuju na pijaci koja se vijekovima nalazi na istom mjestu.

U San Điminjanu mogu da se nađu prodavnice sireva i vinarije, u kojima turisti rado kupuju čuvena vina koja potiču iz Toskane.

Posjetioci ovog unikatnog mjesta ne bi trebalo da propuste priliku da probaju italijansku ledenu poslasticu u nekoj od poslastičarnica. San Điminjano je poznat po đelatu, nekoj vrsti sladoleda, a godinama unazad se vodi “rat” zbog toga u kojoj je poslastičarnici, koje se nalaze jedna u blizini druge, najbolja poslastica na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana