Средњовјековни шарм Тоскане FOTO

Изабрала: Миланка Митрић
Средњовјековни шарм Тоскане FOTO

Сан Ђимињано је један од италијанских градића који су сачували свој средњовековни шарм. Налази се на узвишењу које окружују тоскански виногради.

Град је смјештен у централном дијелу Италије, 56 км јужно од Фиренце, сједишта покрајине. У трећем вијеку прије нове ере мало етрурско село се налазило на мјесту Сан Ђимињана. Хроничари Лупи, Копи и Пекори су забиљежили да су током Катиланове завјере да насилно сруши Римску републику у првом вијеку н.е., два брата Муцио и Силвио побјегли из Рима ка Валделси и саградили два дворца под називима Мућио и Силвија (данашњи Сан Ђимињано).

Име Силвија је промијењено у Сан Ђимињано током 450. године н.е., након што је светац Модене, епископ Ђимињано спријечио разарање града од хорди Хуна, које је предводио Атила. Као резултат црква додјељује “Свети” у називу мјеста, а током шестог и седмог вијека око дворца ниче село са зидинама, које је називано дворац Сан Ђимињано или дворац у шуми, због шуме која га је окруживала.

Главна одлика Сан Ђимињана су торњеви, којих је некад било чак 72, а данас их је остало 14. Торњеви су грађени због надметања богатих, који су жељели да покажу да што је торањ виши то је богатство градитеља веће.

Неки торњеви су отворени за посјетиоце па туристи имају могућност да уживају у предјелима који се простиру између Фиренце и Сијене.

Град је имао процват до 1348. године, када га је захватила “црна смрт”, пандемија која је харала читавом Европом. Због ње се број становника преполовио. Затим је град ушао под окриље Фиренце. У почетку су неке готске палате грађене у фирентинском стилу, а многи од торњева су скраћени на висину нормалних кућа. Тиме је заустављен даљи развој града и захваљујући томе Сан Ђимињано је сачувао свој средњовековни амбијент. Данас има туристички и умјетнички статус.

Градић, који се од 1990. године налази на УНЕСКО-овој листи свјетске баштине, посјетиоцима пружа могућност да закораче у прошлост шетајући уличицама које окружују камене грађевине или док купују на пијаци која се вијековима налази на истом мјесту.

У Сан Ђимињану могу да се нађу продавнице сирева и винарије, у којима туристи радо купују чувена вина која потичу из Тоскане.

Посјетиоци овог уникатног мјеста не би требало да пропусте прилику да пробају италијанску ледену посластицу у некој од посластичарница. Сан Ђимињано је познат по ђелату, некој врсти сладоледа, а годинама уназад се води “рат” због тога у којој је посластичарници, које се налазе једна у близини друге, најбоља посластица на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана