Snježna avantura za sve ukuse širom Evrope FOTO

Vanja Žarković
Snježna avantura za sve ukuse širom Evrope FOTO

Uživanje u snijegu, fantastičnoj prirodi, pucketanju kamina i kuvanom vinu… najbolji su recept za savršeno zimovanje.

Osim onih u okruženju, mnoga druga skijališta u Evropi nude nezaboravan provod ne samo ljubiteljima skijanja, već i onima koji više vole alternativne zimske čarolije. Poznate skijaške zemlje na Starom kontinentu, Francuska, Austrija, Švajcarska i Italija raznolikom ponudom se utrkuju koja će privući više gostiju. Za razliku od prethodnih godina skijališta imaju posebna “korona pravila”, a skijaši obaveze kojih se moraju pridržavati, ali to istinske ljubitelje prirode neće omesti da uživaju u snježnim radostima.

Monženevr, Francuska - za porodice

Monženevr je dio popularne 400 kilometara široke skijaške oblasti Mliječni put koja se prostire duž francusko-italijanske granice. Posjetioce ovdje očekuje pravo tradicionalno selo prepuno drvenih alpskih brvnara. Staze za početnike kreću iz centra, dok 17 kilometara duga staza za skijaško trčanje vijuga kroz borovu šumu i duž obala rijeke. Postoje i mjesta za snoubording, kao i staze za sankanje. Za članove porodice manje okrenute aktivnostima na snijegu, tu je spa centar Durancija.

Sent Anton, Austrija - za zabavu

Ušuškan u tirolskim Alpima, Sent Anton am Arlberg je poznat kao “kolijevka alpskog skijanja”. Pored duge istorije, skijalište ima i izuzetno poznatu “barsku scenu”, pa ovdje dolaze gosti željni dobrog provoda. “Apres ski” zabave počinju rano popodne i kako veče odmiče postaju sve življe. Ono što ovo mjesto, pa i cijelu regiju izdvaja od ostalih skijališta su nepregledne mogućnosti za vožnju po dubokom snijegu.

Tinj, Francuska - za ljubitelje uzbuđenja

Tinj se sastoji od nekoliko sela raštrkanih na prostranom skijaškom području. Idealno je mjesto za svaki zimski sport. Gosti treba da se pripreme za tjubing staze prekrivene snijegom, haskije koji vuku sanke ili hodanje po snijegu sa krpljama kroz blistave alpske šume. Tu je i romantično klizanje preko zaleđenog jezera. Ako ove aktivnosti ne pružaju dovoljno adrenalina, posjetioci mogu probati i paraglajding, Heli-skiing (helikopter umjesto ski-lifta) ili Pala’fou, smjelu vožnju kojom će proći duž tri kilometra duge staze za sankanje kao i kroz ledeni tunel.

Sent Moric, Švajcarska - za gurmane

Još od 1864. godine, Sent Moric je najstarije svjetsko odmaralište za zimske sportove i dragulj Južnih Alpa. Često ga posjećuju poznate ličnosti, a uz blistavu reputaciju idu i luksuzni hoteli, restorani sa Mišlenovim zvezdicama i prodavnice čuvenih dizajnera. Mnoge goste preukusna hrana ovdje više privlači nego bajkovite snježne padine.

Bad Gastajn, Austrija - za velnes

Banjski gradić Bad Gastajn kombinuje moderno skijanje i snoubording staze sa istorijskim centrom prepunim šarmantnih hotela pastelnih boja. Tretmani u ljekovitim pećinama i termalnim banjama, mamac su za goste. Izgrađen oko strme klisure planinskog masiva Visoke Ture, grad je podijeljen i upečatljivim vodopadom visine 200 metara. Za avanturiste tu je i zip-lajn preko vodopada za dodatnu dozu adrenalina ili nezaboravna vožnja žičarom Stubnerkogel i prelazak 140 metara dugog visećeg mosta kako bi stigli do restorana na vrhu planine.

Šamoni, Francuska - za uživanje u pejzažu

Istorijski Šamoni, gdje su 1924. godine održane Prve zimske olimpijske igre, smjestio se u sjenci Mon Blana. Najviša planina zapadne Evrope i njen vrh, prekriven snijegom, uzdiže se u nebo do 4.808 metara. Posjetioci Šamonija mogu istražiti živopisne staze za pješačenje ili se voziti žičarom i upiti pogled od 360 stepeni na Alpe sa vrha Egij di Midi. Iz jednog od najboljih gradova za avanturu turisti mogu željeznicom stići i do Mora leda, najvećeg glečera u Francuskoj. Tu su i šiljati planinski vrhovi Le Dru i Le Grand Žoras, a spuštanje u ledenu pećinu iskopanu u glečeru je poseban doživljaj.

Kicbil, Austrija - zbog srednjovjekovnog šarma

Za zagrižene skijaše, Kicbil je sinonim za legendarnu stazu “Streif” na kojoj se vozi FIS Svjetski kup. Za ostale posjetioce kombinacija atraktivnog srednjovekovnog centra grada i okolnih širokih dolina čini Kicbil primamljivom destinacijom cijele godine. Uz puno sunca čak i zimi, na svakom koraku su prilike za mnoštvo aktivnosti u prirodi. Istraživanje snježnih pejzaža obraslih borovima sa krpljama ili slijediti pješačku stazu uz planinu Kicbiler Horn, posebno je iskustvo.

“Kampo imperatore”, Italija - za bijeg od gužve

Poznato još i kao “Mali Tibet”, ovo skijalište nalazi se u regiji Abruzo, a posjeduje četiri žičare i predivan planinski hotel. Idealno je mjesto za bijeg od gužve, a koliko je predivna ova destinacija najbolji pokazatelj je to što je ovdje snimljeno više od 20 filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana