Сњежна авантура за све укусе широм Европе ФОТО

Вања Жарковић
Сњежна авантура за све укусе широм Европе ФОТО

Уживање у снијегу, фантастичној природи, пуцкетању камина и куваном вину… најбољи су рецепт за савршено зимовање.

Осим оних у окружењу, многа друга скијалишта у Европи нуде незабораван провод не само љубитељима скијања, већ и онима који више воле алтернативне зимске чаролије. Познате скијашке земље на Старом континенту, Француска, Аустрија, Швајцарска и Италија разноликом понудом се утркују која ће привући више гостију. За разлику од претходних година скијалишта имају посебна “корона правила”, а скијаши обавезе којих се морају придржавати, али то истинске љубитеље природе неће омести да уживају у сњежним радостима.

Монженевр, Француска - за породице

Монженевр је дио популарне 400 километара широке скијашке области Млијечни пут која се простире дуж француско-италијанске границе. Посјетиоце овдје очекује право традиционално село препуно дрвених алпских брвнара. Стазе за почетнике крећу из центра, док 17 километара дуга стаза за скијашко трчање вијуга кроз борову шуму и дуж обала ријеке. Постоје и мјеста за сноубординг, као и стазе за санкање. За чланове породице мање окренуте активностима на снијегу, ту је спа центар Дуранција.

Сент Антон, Аустрија - за забаву

Ушушкан у тиролским Алпима, Сент Антон ам Арлберг је познат као “колијевка алпског скијања”. Поред дуге историје, скијалиште има и изузетно познату “барску сцену”, па овдје долазе гости жељни доброг провода. “Апрес ски” забаве почињу рано поподне и како вече одмиче постају све живље. Оно што ово мјесто, па и цијелу регију издваја од осталих скијалишта су непрегледне могућности за вожњу по дубоком снијегу.

Тињ, Француска - за љубитеље узбуђења

Тињ се састоји од неколико села раштрканих на пространом скијашком подручју. Идеално је мјесто за сваки зимски спорт. Гости треба да се припреме за тјубинг стазе прекривене снијегом, хаскије који вуку санке или ходање по снијегу са крпљама кроз блиставе алпске шуме. Ту је и романтично клизање преко залеђеног језера. Ако ове активности не пружају довољно адреналина, посјетиоци могу пробати и параглајдинг, Хели-скиинг (хеликоптер умјесто ски-лифта) или Пала’фоу, смјелу вожњу којом ће проћи дуж три километра дуге стазе за санкање као и кроз ледени тунел.

Сент Мориц, Швајцарска - за гурмане

Још од 1864. године, Сент Мориц је најстарије свјетско одмаралиште за зимске спортове и драгуљ Јужних Алпа. Често га посјећују познате личности, а уз блиставу репутацију иду и луксузни хотели, ресторани са Мишленовим звездицама и продавнице чувених дизајнера. Многе госте преукусна храна овдје више привлачи него бајковите сњежне падине.

Бад Гастајн, Аустрија - за велнес

Бањски градић Бад Гастајн комбинује модерно скијање и сноубординг стазе са историјским центром препуним шармантних хотела пастелних боја. Третмани у љековитим пећинама и термалним бањама, мамац су за госте. Изграђен око стрме клисуре планинског масива Високе Туре, град је подијељен и упечатљивим водопадом висине 200 метара. За авантуристе ту је и зип-лајн преко водопада за додатну дозу адреналина или незаборавна вожња жичаром Стубнеркогел и прелазак 140 метара дугог висећег моста како би стигли до ресторана на врху планине.

Шамони, Француска - за уживање у пејзажу

Историјски Шамони, гдје су 1924. године одржане Прве зимске олимпијске игре, смјестио се у сјенци Мон Блана. Највиша планина западне Европе и њен врх, прекривен снијегом, уздиже се у небо до 4.808 метара. Посјетиоци Шамонија могу истражити живописне стазе за пјешачење или се возити жичаром и упити поглед од 360 степени на Алпе са врха Егиј ди Миди. Из једног од најбољих градова за авантуру туристи могу жељезницом стићи и до Мора леда, највећег глечера у Француској. Ту су и шиљати планински врхови Ле Дру и Ле Гранд Жорас, а спуштање у ледену пећину ископану у глечеру је посебан доживљај.

Кицбил, Аустрија - због средњовјековног шарма

За загрижене скијаше, Кицбил је синоним за легендарну стазу “Стреиф” на којој се вози ФИС Свјетски куп. За остале посјетиоце комбинација атрактивног средњовековног центра града и околних широких долина чини Кицбил примамљивом дестинацијом цијеле године. Уз пуно сунца чак и зими, на сваком кораку су прилике за мноштво активности у природи. Истраживање сњежних пејзажа обраслих боровима са крпљама или слиједити пјешачку стазу уз планину Кицбилер Хорн, посебно је искуство.

“Кампо императоре”, Италија - за бијег од гужве

Познато још и као “Мали Тибет”, ово скијалиште налази се у регији Абрузо, а посједује четири жичаре и предиван планински хотел. Идеално је мјесто за бијег од гужве, а колико је предивна ова дестинација најбољи показатељ је то што је овдје снимљено више од 20 филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана