Putnici u doba korone postali i stratezi - šta je "trip stacking" i koliko je rizičan?

B92
Foto: Ilustracija

Pandemija je uticala na svakodnevni život, a posebno na oblast putovanja.

Čak i ako ste platili avionsku kartu za neku rajsku destinaciju, rezervisali hotel i sve željene aktivnosti ne znači da ćete tamo i provesti svoj godišnji odmor.

Epidemiološka situacija se u pojedinim zemljama mijenja iz nedjelje u nedjelju, granice se otvaraju i zatvaraju, pa ne čudi što je potrebno stalno pratiti vijesti i prilagođavati se novonastalim uslovima.

Baš zato u zapadnom svijetu je sve popularniji "trip stacking", odnosno gomilanje rezervacija za putovanje.

Strategija podrazumijeva rezervaciju dvaju ili više putovanja u isto vrijeme kako biste bili sigurni da ćete stvarno negdje otputovati u željenoj nedjelji.

"Ako uzmemo u obzir fleksibilnost, nikada nije bilo bolje vrijeme za rezervaciju odmora", rekao je za "Travel+Leisure" direktor jedne ženevske turističke agencije, koji i sam korist ovu strategiju u privatne svrhe.

On će u februaru ove godine na skijanje u Austriju, Italiju ili Francusku, zavisno od situacije.

I dok su se neke turističke agencije prilagodile situaciji pa nude mogućnost otkazivanja rezervacije uz vraćanje uplaćenog novca bez ikakvih ili većih provizija, kod drugih je potrebno čitati sitna slova u ugovorima i pripaziti da višestrukim bukiranjem ne zapadnete u finansijske probleme.

Ukoliko sami organizujete putovanje, dobro provjerite uslove rezervacije avionskih karata u pojedinoj kompaniji, hotelski smještaj i slično. Osim toga, savjetuje se da pratite objave kriznih štabova u određenim zemljama koji se odnose na epidemiološke mjere.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana