Путници у доба короне постали и стратези - шта је "trip stacking" и колико је ризичан?

Б92
Foto: Илустрација

Пандемија је утицала на свакодневни живот, а посебно на област путовања.

Чак и ако сте платили авионску карту за неку рајску дестинацију, резервисали хотел и све жељене активности не значи да ћете тамо и провести свој годишњи одмор.

Епидемиолошка ситуација се у појединим земљама мијења из недјеље у недјељу, границе се отварају и затварају, па не чуди што је потребно стално пратити вијести и прилагођавати се новонасталим условима.

Баш зато у западном свијету је све популарнији "trip stacking", односно гомилање резервација за путовање.

Стратегија подразумијева резервацију двају или више путовања у исто вријеме како бисте били сигурни да ћете стварно негдје отпутовати у жељеној недјељи.

"Ако узмемо у обзир флексибилност, никада није било боље вријеме за резервацију одмора", рекао је за "Travel+Leisure" директор једне женевске туристичке агенције, који и сам корист ову стратегију у приватне сврхе.

Он ће у фебруару ове године на скијање у Аустрију, Италију или Француску, зависно од ситуације.

И док су се неке туристичке агенције прилагодиле ситуацији па нуде могућност отказивања резервације уз враћање уплаћеног новца без икаквих или већих провизија, код других је потребно читати ситна слова у уговорима и припазити да вишеструким букирањем не западнете у финансијске проблеме.

Уколико сами организујете путовање, добро провјерите услове резервације авионских карата у појединој компанији, хотелски смјештај и слично. Осим тога, савјетује се да пратите објаве кризних штабова у одређеним земљама који се односе на епидемиолошке мјере.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана