Polarna svjetlost na čudesnim visinama

Agencije
Polarna svjetlost na čudesnim visinama

Vidjeti polarnu svjetlost i letjeti u vazdušnom balonu su iskustva koja mogu da nadmaše mnoga i na vrhu su brojnih lista svih onih koji vole da osjete svijet na što više načina.

Jedno takvo iskustvo u Laponiji (Švedska) nudi kombinaciju oba ova načina. Naime, novi koncept putovanja omogućava svim turistima da leteći u balonu vide mnoge predjele, te da dožive polarnu svjetlost na nekim novim visinama. 

Laponija se nalazi na samom sjeveru arktičkog kruga, a njeni zapadni dijelovi obuhvataju fjordove, glečere i planine. Najviši vrh je planina Kebnekajse.

Iskustvo letenja u vazdušnom balonu radi posmatranja borealne svjetlosti, sve posjetioce odvešće 40 metara u visinu, a njegovi tvorci su Fredrik Broman i Jonas Gejke. Na ovu odluku su došli u dogovoru sa stručnjakom za vazdušne balone Endrjuom Pertom, koji upravlja balonima više od 25 godina. Ranije je letio iznad afričkih savana.

Ovo jedinstveno iskustvo biće obezbijeđeno za grupe od po šest osoba i manje.

- Iskustvo polarne svjetlosti, gledano s umirujuće razdaljine u balonu, u ovom dijelu Švedske je zaista posebno i jedno je od najboljih za pravi doživljaj arktičkih predjela. Iako nije zagarantovano da će polarna svjetlost uvijek da se pojavi, nema boljeg mjesta od balona za lov ovakvog djelića neba - rekao je Džonatan Kuper sa portala “Off the Map Travel's”.

Za posjetioce koji su zainteresovani za arktičke predjele više nego za polarnu svjetlost, predviđene su različite ekspedicije u divljinu. 

Prvi let vazdušnim balonom biće održan u decembru ove godine, dok će svi zainteresovani za letove, moći već u aprilu i maju da sebi obezbijede i rezervišu mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana