Plaka - srce Atine

Agencije
Plaka - srce Atine

Atinu godišnje posjete milioni ljudi, ali samo oni koji obiđu Plaku zaista upoznaju grad.

Atina je skoro oduvijek bila centar dešavanja u Grčkoj, danas je to metropola u kojoj se prepliću antički i urbani šarm. Ali da bi se upoznao grad, trebalo bi da krenete od početka i da posjetite četvrt koja se zove Plaka.

Plaka je za Atinu ono što je Skadarlija za Beograd, i kao i kod nas, istorijski centar grada nije izgubio istorijski izraz uprkos svim novotarijama koje se uglavljuju među važna gradska zdanja.

Šarm urbanog centra

Dio je pretvoren u pješačku zonu, u kojoj se nalaze mnogi restorani, kafići, barovi i taverne. Lokalno stanovništvo voli ovaj dio grada isto koliko i turisti, jer se svi slojevi istorije nalaze upravo ovdje. Vijekovi koje je ova četvrt preživjela mogu se vidjeti u kontrastu arhitektonskih pravaca, pa se tako neoklasični stil nalazi odmah između otomanskog i kikladskog.

Na dohvat ruke znamenitosti Atine

Atina je sklop bogate istorije, arhitekture, umjetnosti, a do danas je uspjela da sačuva ruševine iz kojih je ustala. Plaka je smještena među tim ruševinama koje su značajne za grad. Grci su vjerovali da ovdje žive bogovi kada nisu na Olimpu. Iz svih dijelova četvrti može da se vidi Akropolj, cio kompleks Partenona. Dionizijev teatar, Agora, zgrada Stoa Atikusa, Hefestov hram i najveći broj važnih znamenja se nalaze u okolini četvrti Plaka, dok se u samoj četvrti nalazi Hadrijanova biblioteka i Rimska agora.

Grčke taverne

Grcima je hrana veoma važna, pa se tako taverne mogu vidjeti na svakom koraku. Iako ovaj dio grada izgleda kao da je ostao zaleđen u vremenu, u Plaki se nalazi raznovrsna ponuda hrane, pa možete jesti tradicionalna ili moderna grčka jela, ali i specijalitete iz svih krajeva svijeta. Kako biste napravili pravi izbor, najbolje je tražiti savjet iskusnih konobara. U Plaki se nalaze i mnogobrojni bistroi za one koji žele samo da popiju neko od tradicionalnih grčkih pića.

Osjećaj je kao u staroj Grčkoj

Plaka je mjesto na kome su se oduvijek okupljali veliki mislioci, pisci, glumci, političari i svi važni ljudi koji su činili atinsku zajednicu u antičkom periodu. I danas je ovo omiljeno mjesto lokalnog stanovništva, jer je najbolje mjesto za razgovore i rasprave u hladu nekog kafića dok se ispija kafa. A ovdje možete sresti i mnoge Grke kako šetaju kaldrmisanim ulicama.

Dok budete sjedili za stolom kraj nekih glasnih Grka, probajte napitak fredo, kao najnoviju grčku kafu ili ostanite pri čuvenim frapeima po kojima je, između ostalog, Grčka i poznata.

Kupomanija

Pošto je Plaka kombinacija svega i svačega, ne čudi što je istorijski centar grada, takođe i centar za kupovinu. Bilo da se radi o suvenirima, brendiranim ili markiranim stvarima, nakitu, ručnim radovima ili galerijama, Ulica Adrijanu je mjesto na kojem se sve može pronaći.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana