Плака - срце Атине

Agencije
Плака - срце Атине

Атину годишње посјете милиони људи, али само они који обиђу Плаку заиста упознају град.

Атина је скоро одувијек била центар дешавања у Грчкој, данас је то метропола у којој се преплићу антички и урбани шарм. Али да би се упознао град, требало би да кренете од почетка и да посјетите четврт која се зове Плака.

Плака је за Атину оно што је Скадарлија за Београд, и као и код нас, историјски центар града није изгубио историјски израз упркос свим новотаријама које се углављују међу важна градска здања.

Шарм урбаног центра

Дио је претворен у пјешачку зону, у којој се налазе многи ресторани, кафићи, барови и таверне. Локално становништво воли овај дио града исто колико и туристи, јер се сви слојеви историје налазе управо овдје. Вијекови које је ова четврт преживјела могу се видјети у контрасту архитектонских праваца, па се тако неокласични стил налази одмах између отоманског и кикладског.

На дохват руке знаменитости Атине

Атина је склоп богате историје, архитектуре, умјетности, а до данас је успјела да сачува рушевине из којих је устала. Плака је смјештена међу тим рушевинама које су значајне за град. Грци су вјеровали да овдје живе богови када нису на Олимпу. Из свих дијелова четврти може да се види Акропољ, цио комплекс Партенона. Дионизијев театар, Агора, зграда Стоа Атикуса, Хефестов храм и највећи број важних знамења се налазе у околини четврти Плака, док се у самој четврти налази Хадријанова библиотека и Римска агора.

Грчке таверне

Грцима је храна веома важна, па се тако таверне могу видјети на сваком кораку. Иако овај дио града изгледа као да је остао залеђен у времену, у Плаки се налази разноврсна понуда хране, па можете јести традиционална или модерна грчка јела, али и специјалитете из свих крајева свијета. Како бисте направили прави избор, најбоље је тражити савјет искусних конобара. У Плаки се налазе и многобројни бистрои за оне који желе само да попију неко од традиционалних грчких пића.

Осјећај је као у старој Грчкој

Плака је мјесто на коме су се одувијек окупљали велики мислиоци, писци, глумци, политичари и сви важни људи који су чинили атинску заједницу у античком периоду. И данас је ово омиљено мјесто локалног становништва, јер је најбоље мјесто за разговоре и расправе у хладу неког кафића док се испија кафа. А овдје можете срести и многе Грке како шетају калдрмисаним улицама.

Док будете сједили за столом крај неких гласних Грка, пробајте напитак фредо, као најновију грчку кафу или останите при чувеним фрапеима по којима је, између осталог, Грчка и позната.

Купоманија

Пошто је Плака комбинација свега и свачега, не чуди што је историјски центар града, такође и центар за куповину. Било да се ради о сувенирима, брендираним или маркираним стварима, накиту, ручним радовима или галеријама, Улица Адријану је мјесто на којем се све може пронаћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана