Pamučna tvrđava: Najtraženiji izlet u Turskoj

Agencije
Pamučna tvrđava: Najtraženiji izlet u Turskoj

Pamukkale je takozvani "turski raj", jer se u ovom gradu nalaze jedne od najljepših termi na svijetu.

Ovo je poznati dragulj Turske, i turisti iz cijelog svijeta dolaze da ga posjete. Pamukkale (Pamučna tvrđava), je grad najpoznatiji po svojim termalnim vodama, zapravo po prelijepim bijelim bazenima ispunjenim plavom vodom koja se preliva u sljedeći bazen.

Iako zvuči kao ljetnja destinacija, ovdje ćete podjednako uživati u svakom godišnjem dobu. Zimi možete da uživate u pogledu na bazene formirane od kalcijuma koji djeluju kao da su od pamuka zbog neravnina. Ali kako je u samom mjestu hladno, možete da uđete u toplu vodu bogatu mineralima i da se ugrijete.

Osim što izgleda božanstveno, ovo mjesto je ljekovito, njegove mineralne vode tačnije, koje su ujedno i razlog iz kojeg je ovo omiljeno izletište u Turskoj.

Osim prelijepih bazena u gradu možete vidjeti ruševine antičkog grada Hierapolis. Ovo mjesto i njegove iscjeljiteljke sposobnosti su bile poznate odavno, pa se u gradu Pamukale nalaze ostaci kupatila, hramova paganskih i ranohrišćanskih, a cijela ta oblast se nalazi pod zaštitom Uneska.

Antički bazen koji je navodno Marko Antonije želio da pokloni Kleopatri još uvijek je dovoljno očuvan da je mogiće diviti mu se i zamisliti sve one uništene dijelove koji su stradali u zemljotresu, a kasnije, prosto, od vremena.

Poznato je koliko se u antičko doba cijenila umjetnost i kultura, a pozorište posebno, nije ni čudo što je od svih ostataka najbolje očuvan teatar Hierapolisa. Pozorište je dovoljno očuvano da se mogu razaznati mjesta za imićne i poštovane goste i za obično stanovništvo.

Iz istog doba, u blizini se nalaze ostaci trgovinskog centra, kao i hrama posvećenog Afroditi. Za one koji nisu ljubitelji antičkog doba, uvijek mogu da, ukoliko imaju sreće sa vjetrom odu na paraglajding, posjeti Park prirode Pamukale ili jednostavno uživaju u termalnim vodama Pamučne trđave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana