Ostrvo Landi, mjesto u Bristolskom zalivu osamljena oaza okružena morem

G.S.
Ostrvo Landi, mjesto u Bristolskom zalivu osamljena oaza okružena morem

Tamo gdje je broj ptica pafina i ljudi u odnosu 15 naspram jedan, sjeverno od Devona u Bristolskom kanalu (zalivu), nalazi se malo ostrvo Landi.

Ovo je mjesto na kojem živi tridesetak ljudi, gdje je priroda zaštićena, divlja i očuvana i mjesto koje moderni svijet skoro da nije ni dodirnuo.

- Ovdje postoji samo nekoliko vozila, nema zagađenja, ni buke, a ima mnogo biljnog i životinjskog svijeta. Ovo je mjesto koje moderni svijet nije dodirnuo - rekao je menadžer ostrva Derek Grin, koji je dodao da ime Landi, na starom nordijskom, označava ostrvo pafina.

Ovo mjesto u osmom vijeku prije nove ere nastanjivali su vikinzi, premda oni nisu bili njegovi prvi stanovnici. Ovo njihova baština.

- Istorija ostrva je duga i raznolika. Postoje pronalasci iz bronzanog doba, u pronađenim predmetima, a takođe, ovdje postoji i dvorac iz 13. vijeka, koji svjedoči o brojnim brodolomima, zbog ostataka koji su kasnije pronađeni. Na ovom ostrvu nalaze se tri svetionika, što je čudno, s obzirom na to da je to jedno malo ostrvo - naveo je Grin.

Na njemu se nalazi malo selo, sačinjeno iz nekoliko kuća, od zgrada za smještaj posjetilaca, od paba, nekoliko radnji i anglikanske crkve iz 19. vijeka. Na ostrvu je razbacano još nekoliko drugih građevina, kao što je pomenuti dvorac te signalna stanica. Ostatak ostrva, koje zauzima površinu od 4,45 kvadratnih kilometara, uglavnom je divljina i priroda.

Ono je u svojoj ranijoj istoriji bilo divlje mjesto na kojem je vladalo bezakonje. Bilo je značajna strateška lokacija za robnu razmjenu između Engleske i Velsa i mjesto okršaja pirata. Oko 1700. godine dopalo je u ruke vlasti, kada ga je otkupio trgovac Tomas Benson, koji je zaplijenio sve što se na njemu nalazilo.

Ono što stanovnici ostrva posebno ističu je to što se njegov izgled nije mnogo promijenio od pedesetih godina prošlog vijeka.

- Topografija je specifična. Hiljade ptica dolaze ovdje tokom ljeta. Flora uključuje mnogo rijetkih vrsta, kao što je endemska vrsta kupusa, koji raste samo na ovom ostrvu. No, s obzirom na to da je kupus zaštićena vrsta, zabranjeno je njegovo jelo - naveo je čuvar ostrva Din Vufin Džouns.

Bristolski zaliv

Bristolski zaliv je veći zaliv na zapadnoj obali Velike Britanije, koji razdvaja Južni Vels od Devona i Samerseta u jugozapadnoj Engleskoj. Ime je dobio od grada Bristola, koji se nalazi na obali zaliva. Najveća širina zaliva je oko 50 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana